De achtergrond van de originele trouwringen van Zhaawano Giizhik

Bekijk direct onze ringenlijnen


Achter ieder ringenpaar schuilt een verhaal...


Originele trouwringen uit Amsterdam en Groesbeek - gebaseerd op indiaanse symbolen en verhalen

Op deze website vinden jullie originele trouwringen, vriendschapsringen en huwelijkssieraden met een unieke stijl. Ontworpen door edelsmid Zhaawano in zijn studio's in het vlakbij Nijmegen gelegen Groesbeek en het in het IJ gesitueerde Amsterdamse KNSM-eiland, met de hand gesmeed met veel liefde, zorg en aandacht. Dat de merknaam ZhaawanArt de letters ART in zich heeft bewijst de kustzinnigheid van de diverse bijzondere trouwringen en bruidssieraden die de edelsmid verspreid over vele pagina's toont.

Ojibwe verhalen liggen aan de basis van Zhaawano's trouwringen en sieraadontwerpenOfschoon zijn uitvalsbasis een trendy atelier Nederland is, laat edelsmid Zhaawano zich bij het ontwerpen van zijn originele trouwringen- en sieradencollectie nadrukkelijk inspireren door de huwelijksrituelen, de verteltradities en de schitterende verhalenrijkdom die hun oorsprong vele duizenden kilometers verderop hebben: in de cultuur van zijn Native American voorouders, de Ojibwe Anishinaabeg (Chippewa) uit het Grote-Merengebied van Noord-Amerika. De titels van de trouwringen en -sieraden en de begeleidende documenten (in pdf-vorm) die op deze website voorkomen, verwijzen dan ook naar de talloze traditionele verhalen en magische symbolen die hun wortels hebben in dit uitgestrekte noordelijke land van wouden en zoetwatermeren.

De website heeft plaats voor maar liefst veertien trouwringlijnen; zie het overzicht links bovenaan de pagina's van het Trouwringen-menu. Deze trouwringlijnen zijn op hun beurt weer onderverdeeld in ruim 150 ringensets. Maar het zijn niet alleen afbeeldingen van trouwringen (of trouwsieraden) waar het om draait. Bijna zo belangrijk is de uitgebreide en gevarieerde achtergrondinformatie die bij de trouwringen hoort. Door over de symbolische betekenis te lezen – die meestal niet los gezien kan worden van de indiaanse cultuur waar de edelsmid zich door laat inspireren – komen de trouwringen en vriendschapsringen van ZhaawanArt nog meer tot leven!


Culturele achtergrond en indiaanse edelsmidtradities

Een traditioneel Ojibwe huwelijk - tekening door edelsmid ZhaawanoBehalve aandacht voor de beschrijving van de gebruikte materialen en de symbolische betekenis van de trouwringen, verschaft het Achtergrondmenu ook informatie over de culturele achtergrond en de gebruikte smeedtradities, die dikwijls aanzienlijk afwijken van de in West-Europa gangbare sieraadtechnieken. Ook wordt aandacht besteed aan de huwelijkstradities van de Ojibwe indianen (zie de hier links afgebeelde tekening van de edelsmid), en aan de invloed van de grafische kunst op de originele trouwringen- en sieraadontwerpen van Zhaawano.

Het Achtergrondmenu is dan ook onderverdeeld in een inleidend verhaal over de ZhaawanArt collectie, een hoofdstuk over de universele symboliek van trouwringen, een uitleg over het ambacht van edelsmid en over de gebruikte materialen en smeedtechnieken, de invloeden uit diverse indiaanse kunstdisciplines op Zhaawano's smeedstijl, een overzicht van de hoofdthema’s die de edelsmid voor zijn trouwringen-collectie heeft gebruikt (samengevat in het metaforische begrip "De Zeven Grootvaders") en een verhandeling over het thema "Levensweg" - een filosofisch begrip dat een rode draad vormt in de trouwringen uit de lijn Wijsheid.

Grafische weergave van de Anishinaabe Midewiwin Levensweg

Daarnaast is er, voor degenen die geïnteresseerd zijn geraakt in de Anishinaabe-cultuur in het algemeen (inclusief hun kijk op de wereld en de traditionele huwelijksgebruiken) en de achtergrond van de trouwringen-ontwerper in het bijzonder, nog veel meer achtergrondinformatie, geschreven door Zhaawano zelf. Wellicht wil je meer weten over de geschiedenis van de indiaanse smeedkunst - waarvan de bakermat in de Amerikaanse Southwest ligt -, en de invloed van de Dineh- en Pueblo- en North West Coast-zilversmeden op de trouwringen-ontwerpen van Zhaawano? Ook voor dit boeiende onderwerp kunnen jullie op deze pagina terecht. Zie hiervoor de knop Stijlinvloeden trouwringen links bovenaan de pagina!


Het magisch universum van de Ojibwe Anishinaabeg: de tradities achter Zhaawano's originele trouwringen

Edelsmid Zhaawano put wat betreft de thema's van zijn originele trouwringen, vriendschapsringen en huwelijkssieraden uit de spirituele tradities van zijn 'Native American' voorouders. Dit volk, de Anishinaabe Ojibweg uit het Great Lakes-gebied in centraal Noord-Amerika, had een sterk ontwikkeld kosmologisch beeld van de wereld om hen heen.

Pen en inkt tekening door trouwringen-ontwerper ZhaawanoDe kosmos werd bewoond door talloze, onderling aan elkaar verwante, van gedaante wisselende 'personen' van natuurlijke en bovennatuurlijke aard, die zich openbaarden als mensen, dieren, planten, voorwerpen en verschijnselen uit de natuur, en zo een rijke bron vormden voor de 'aawechiganag' en 'aadizookaanan' (educatieve heilige vertellingen). Het was traditioneel de taak van de grootouders deze metaforisch bedoelde verhalen tijdens lange winteravonden aan hun kleinkinderen te vertellen...

De trouwringen-smid schreef over de kosmologie van zijn voorouders een uitgebreid verhaal dat hij aan de hand van een door hem gemaakte tekening (zie afbeelding hierboven) in de vorm van een glossarium goot: dit is een verklarende lijst van op alfabetisch gerangschikte trefwoorden.

Klik op de bovenstaande afbeelding om het document, dat de trouwringen-smid in het Engels schreef, te bekijken.


Titels van de trouwringen

Tenslotte is er dan nog een uitspraaktabel van Anishinaabe-woorden: geen overbodige luxe, aangezien de edelsmid zijn originele trouwringen minstens even originele titels heeft meegegeven; deze zijn uit de mooie, maar voor velen moeilijk uit te spreken, taal van zijn voorouders afkomstig...

N.B. De knoppen die linksboven deze pagina staan afgebeeld geven toegang tot de verschillende achtergrondmenu's.


Artikel in Wikipedia

In het kader van een trouwringen-website past nu eenmaal een uitgesproken 'visuele' opzet. Om deze reden krijg je, gezien de relatief beperkte ruimte voor achtergrondinformatie, weliswaar een levendige maar ook een vrij algemene indruk van de onderliggende culturele aspecten en invloeden die de trouwringen van ZhaawanArt maken tot wat ze zijn. Voor een diepgaander en meer integraal beeld van de cultuur, de taal en de geschiedenis van het Anishinaabe-volk - die immers een grote invloed uitoefenen op de trouwringen-designs van ZhaawanArt - is het daarom misschien de moeite waard om er het zeer uitgebreide artikel op na te slaan dat de edelsmid in de Nederlandstalige Wikipedia schreef over het volk van zijn voorouders. Nieuwsgierig geworden? Ga dan naar de Wikipedia-website en lees het vensterartikel Ojibweg. Veel leesplezier!

 

    Ook de Dondervogel is een thema dat terugkeert in enkele trouwringenTraditioneel bloemenpatroon uit de Ojibwe cultuur Traditioneel bloemenpatroon uit de Ojibwe cultuur Ook de Dondervogel is een thema dat terugkeert in enkele trouwringen       


De unieke wereld van ZhaawanArt

Door je te verdiepen in de vele pagina's die de ZhaawanArt-website rijk is, ontstaat stukje bij beetje een indruk van het boeiende en kleurrijke, bij vlagen magische universum dat ZhaawanArt heet. Ga er daarom eens rustig voor zitten. Kijk en lees, en ontdek samen met je partner of geliefde de unieke wereld van trouwringen-ontwerper Zhaawano!

Terug naar het begin van de pagina


ZhaawanArt trouwringen & sieraden

Margrietstraat 5a
6541EZ GROESBEEK (GD)

Voor het bezichtigen van trouwringen:. 
Uitsluitend op afspraak!

Kamer van Koophandel:
La Mesa Verde 02057482

Contact:
Mob. (0031) (0)6-83679919 (Nederland)

email-adres

Google maps
 

SOCIAL MEDIA & BLOGS:

Facebook
Twitter
Blog 1
Blog 2
Blog 3
Blog 4

Volg ZhaawanArt trouwringen nu ook via sociale media:

Zhaawano's Engelstalige facebook pagina toont een overzicht van trouwsieradenDe edelsmid twittert geregeld over zijn nieuwste trouwringen ontwerpen!Blogspot behandelt de diverse thema's achter Zhaawano's trouwringen designs

Klik hier voor ons AVG-Privacy Statement 

Ook in Zhaawano's trouwsieraden schuilt een verhaal

Achtergrond


Trouwringen uit de lijn Wijsheid


 

 

 

 

native model unieke trouwringen bannerTrouwringen uit Amsterdam vertellen een verhaalZhaawanArt website platina trouwringen bannerTrouwringen ZhaawanArt websiteWijsheid trouwringen collectieTrouwringen graphic overlay designsZwart zirkonium trouwringen-collectieTrouwringen en trouwsieraden van ZhaawanArtTrouwringen van titanium en zirkoniumThunderbird trouwringen collectieTrouwringen uit Amsterdam vertellen een verhaalTrouwringen en vriendschapsringen van ZhaawanArtTrouwringen bannerUnieke trouwringen uit de studio van ZhaawanoTrouwringen arendsveer collectieOverlay trouwringen uit ringenlijn RespectTrouwringen studio ZhaawanArtTrouwringen Hopi overlay stijlZwart zirkonium trouwringen-collectieGelaagde trouwringen collectie van ZhaawanArtTrouwringen uit Amsterdam vertellen een verhaalTrouwringen Zhaawanart website bannerZwart zirkonium trouwringen bannerTitanium ringen