De edelsmid als verhalenverteller


Edelsmid Zhaawano smeedde deze unieke ringenset 'De Wonderbaarlijke geschiedenis Van De Vissermarterster' uit geelgoud, roodgoud en zilver

Bekijk direct onze ringenlijnen


Eeuwenoude verhaalkunst als basis voor modern trouwringen-design

Het indiaanse volk waar edelsmid en trouwringen-ontwerper Zhaawano Giizhik een verre nazaat van is, de Gichi Gami Anishinaabeg (Great Lakes Ojibwe) uit Michigan (VS) en Ontario (Canada), waren geboren verhalenvertellers. Eeuwenlang dienden de verhalen die grootouders tijdens donkere winteravonden vertelden als formele educatie voor de jongeren. Deze mondelinge overdracht ging uit van de kracht van de metafoor, en de verhalen, die altijd in een rituele context en nooit op een terloopse wijze verteld werden, waren moralistisch maar ook zeker humoristisch van aard – meestal speelden dieren en allerlei fabelachtige wezens er een centrale rol in – en hielden zowel kinderen als volwassenen een leerzame spiegel voor.

Zie onderstaande afbeelding: Ayaadizookedjig ('Sacred Storytellers') door Zhaawano Giizhik (2012).


De edelsmid vertelt eeuwenoude verhalen door middel van zijn trouwringen en sieraden


Deze oude traditie van het doorgeven van aawechiganan (parabelen) en aadizookaanan (geritualiseerde, heilige vertellingen) heeft de trouwringen-smid vertaald naar zijn sieraden-kunst. Hij is een moderne aadizookwewinini ('storyteller'), niet in de klassieke, orale traditie van zijn indiaanse voorvaderen maar in de hoedanigheid van kunstenaar/ambachtsman die in de eerste plaats zijn handen laat spreken. In elk van zijn trouwringen of vriendschapsringen schuilt dan ook een verhaal – waarvan sommige zelfs stammen uit de tijd dat zijn verre voorvaderen nog in het Land van de Dageraad leefden, aan de noordelijke kusten van de Atlantische Oceaan, tweeduizend jaar of langer geleden.


'Turtle and Crane', sterk gestileerde oorknoppen van witgoud en geoxideerd zilver uit de trouwringen-studio van ZhaawanArt

'The Turtle And The Crane': oorsieraden van witgoud en geoxideerd zilver van edelsmid Zhaawano Giizhik


Stemmen uit het land van schildpad en kraanvogel

Door middel van zijn collectie trouwringen reikt trouwringen-ontwerper en 'verhalenverteller' Zhaawano jullie een keur van tot de verbeelding sprekende beelden en legenden aan uit het subarctische land van de kraanvogel en de zoetwater-schildpad, waar manoomin (wilde rijst) bloeit op de meren en waar de bakermat ligt van de wiigiwaam (wigwam) en de jiimaan (Canadese kano). Deze ‘northwoods’ met hun uitgestrekte bossen en indrukwekkende netwerk van rivieren en zoetwatermeren zijn al eeuwen het leefgebied van het volk van Zhaawano’s indiaanse voorouders.


Anishinaabe Aki, het land van uitgestrekte wouden en meren

Alle trouwringen en vriendschapsringen en (huwelijks)sieraden die in het atelier van Zhaawano ontstaan, getuigen stuk voor stuk van de eeuwenoude geest van Anishinaabe Aki, het land van de Ojibwe Anishinaabeg. Maar hoezeer ook ondergedompeld in de verhalen, riten en tradities van weleer, Zhaawano's eigen specifieke stijl van trouwringen maken – in Belgisch Vlaanderen en Nederland bekend onder de merknaam ZhaawanArt – is oorspronkelijk en hedendaags. En hoe groot daarnaast ook de invloed van indiaanse edelsmiddisciplines en de moderne Westerse sieraadvormgeving is, zijn persoonlijke stijlopvatting en individuele smaak komen altijd bovendrijven in alles wat zijn handen maken.


Traditionele verhalen zijn als herfstbladeren

Traditionele verhalen zijn als neerdwarrelende herstbladerenDe titels van de trouwringen en de begeleidende verhalen (beschikbaar in pdf-vorm) die op deze website voorkomen, zijn Zhaawano's persoonlijke interpretaties van het Anishinaabe-wereldbeeld en vermengen de talloze - in Zhaawano's genen verankerde - huwelijksrituelen en verteltradities van dit semi-nomadische volk met zijn eigen dromen en ervaringen. De verhalen die in Zhaawano's trouwringen en trouwsieraden zijn verwerkt zijn als herfstbladeren: voorzien van veel kleur en detail dwarrelen ze uit de lucht neer...

Evenals in zijn trouwringen, komen mysterie en romantiek samen in deze pentekening gemaakt door edelsmid Zhaawano, over de liefdesgeschiedenis van de Vissermarterster

'De geboorte van de Visserster-constellatie', pentekening door de edelsmid in de Woodland Art School-traditie


Welkom in het magische universum van ZhaawanArt

Zo maken jullie kennis met diverse ‘personages’ die sinds mensenheugenis het mythologische en door dromen en visioenen geleide universum van de Ojibwe Anishinaabeg bevolken - een uit meerdere, onderling verbonden lagen bestaande kosmos waarin geen chronologische en lineaire tijd bestaat en waarin alle levensvormen zich doorlopend sociaal vermengen.

Deze personages, die zich in de onderwereld van de aarde, meren en rivieren kunnen ophouden, of op de aarde zelf, of in de verschillende luchtregionen, kunnen mensen zijn, of dieren, of planten en bomen. Of ze manifesteren zich als hemellichamen en natuurverschijnselen zoals een sterrenconstellatie, een lentebries of een regenboog. Of ze tonen zichzelf als een specifiek geografisch kenmerk van de natuur zoals een meer, een rotsformatie of een open plek in het bos.


Niets is wat het lijkt...

Maar niets is wat het lijkt! Bij nadere beschouwing blijkt het slechts om materiële verschijningsvormen van manidoog (manitu's, geesten) te gaan, of om aadizookaanag: machtige 'shapeshifters' die doorlopend van woonplaats en gedaante wisselen en onderling geheimen uitwisselen...

Terug naar het begin van de pagina

ZhaawanArt trouwringen & sieraden

Margrietstraat 5a
6541EZ GROESBEEK (GD)

Voor het bezichtigen van trouwringen:. 
Uitsluitend op afspraak!

Kamer van Koophandel:
La Mesa Verde 02057482

Contact:
Mob. (0031) (0)6-83679919 (Nederland)

email-adres

Google maps
 

SOCIAL MEDIA & BLOGS:

Facebook
Twitter
Blog 1
Blog 2
Blog 3
Blog 4

Volg ZhaawanArt trouwringen nu ook via sociale media:

Zhaawano's Engelstalige facebook pagina toont een overzicht van trouwsieradenDe edelsmid twittert geregeld over zijn nieuwste trouwringen ontwerpen!Blogspot behandelt de diverse thema's achter Zhaawano's trouwringen designs

Klik hier voor ons AVG-Privacy Statement 

Ondergaande zon achter de golven van Lake Superior, detail van een trouwring ontworpen door Zhaawano

Roodgouden detail uit trouwring-design


Trouwringen en WIKIPEDIA

Is jullie nieuwsgierigheid gewekt en wil je graag meer weten over waar de bijzondere symbolen (en thema's) in de trouwringen van edelsmid Zhaawano vandaan komen? Neem dan een duik in de duizenden jaren oude cultuur van de Ojibwe Anishinaabeg. Waar komen ze oorspronkelijk vandaan, en hoe kijken ze van oudsher tegen de wereld aan?

Lees het uitgebreide etalage-artikel dat trouwringen-designer Zhaawano Giizhik over dit onderwerp geschreven heeft in de WIKIPEDIA.


Anishinaabe floral design pattern

Ojibwe-kralenwerk met traditioneel floral design motief


Betovering, romantiek...en wederkerigheid

Met gebruikmaking van een figuurzaag, een hamer, vijlen en een soldeerpistool brengt trouwringen-smid Zhaawano met deze gelaagde trouwringen verhalen tot leven die tot de verbeelding sprekende metaforen bevatten - soms romantische, soms humoristische maar een enkele keer ook griezelige verhalen die een educatieve waarde hadden en daarom door grootouders tijdens lange winteravonden aan hun kleinkinderen werden verteld.

Dit gebeurde nooit terloops, maar altijd in een zekere ritele context. Het gaat om verhalen vol betovering en mysterieuze romantiek, o.a. over noordelijke zoetwatermeren, romantische sterrenhemels, Nanaboozhoo het Grote Konijn, Maang de ijsduiker, Zhingebis de fuut, Mishi-Ginebig de Onderwereldslang, Odjiigansikwe de Kleine Vissermartervrouw, Gekek de havik, Nigig de otter, Asibikaashi de Spinvrouw en het jaarlijkse ontwakingsritueel van Ogaashnaan (Moeder Aarde) in de lente.

Verhalen die je een spiegel voorhouden en, zodra de werkelijke betekenis van de beeldspraken is doorgedrongen, tot een respectvolle, sociale en reciproque (wederkerige) houding leiden ten opzichte van je liefdespartner, je familie en andere mensen - en, in de meest ruime zin, ten opzichte van alle bestaande levensvormen.

Mishi-Ginebig

Mishiginebig, berkenbastkunst door Ojibwe Medicine Painter Norval Morrisseau

De sneeuwgans Woodland Art stijl

Tim Tait - Nishnawbe Aski painter

Manidoo

Afbeelding van een oude Anishinaabe-rotstekening van een manidoo (manitu)


native model unieke trouwringen bannerTrouwringen uit Amsterdam vertellen een verhaalZhaawanArt website platina trouwringen bannerTrouwringen ZhaawanArt websiteWijsheid trouwringen collectieTrouwringen graphic overlay designsZwart zirkonium trouwringen-collectieTrouwringen en trouwsieraden van ZhaawanArtTrouwringen van titanium en zirkoniumThunderbird trouwringen collectieTrouwringen uit Amsterdam vertellen een verhaalTrouwringen en vriendschapsringen van ZhaawanArtTrouwringen bannerUnieke trouwringen uit de studio van ZhaawanoTrouwringen arendsveer collectieOverlay trouwringen uit ringenlijn RespectTrouwringen studio ZhaawanArtTrouwringen Hopi overlay stijlZwart zirkonium trouwringen-collectieGelaagde trouwringen collectie van ZhaawanArtTrouwringen uit Amsterdam vertellen een verhaalTrouwringen Zhaawanart website bannerZwart zirkonium trouwringen bannerTitanium ringen