Het ambacht van de edelsmid

Bekijk direct onze ringenlijnen


EDELSMID OF GOUDSMID. Is er een verschil tussen het beroep van edelsmid en de beroepen van goudsmid en zilversmid?

Ja en nee: het is maar in welke context je het wil zien. De begrippen goudsmid en edelsmid kennen in het Nederlandse taalgebied geen heldere definitie en overlappen elkaar dus dikwijls. Wel kun je zeggen dat in de Nederlandse betekenis een goudsmid een wezenlijk andere discipline beoefent dan een zilversmid. In tegenstelling tot de Angelsaksische landen duiden in Nederland en Vlaanderen de termen goudsmid en zilversmid in de eerste plaats een discipline aan; ze zeggen dus weinig over de materialen waarmee gewerkt wordt. Goud, zilver en platina kunnen in deze context in principe zowel door goud- als zilversmeden worden gebruikt!


Een goudsmid is in Nederland of Vlaanderen iemand die uit plaat of draad sieraden of (kleine) gebruiksvoorwerpen maakt. Hij of zij "assembleert" een sieraad of voorwerp uit onderdelen die tot een geheel worden gemaakt door bijvoorbeeld solderen, klinken of (eventueel) lijmen.

Sommige goudsmeden maken ook sieraden of voorwerpen met behulp van verschillende gietmethoden. In tegenstelling tot wat de term suggereert, werkt een goudsmid niet allen met goud maar ook met zilver en/of platina en palladium, maar bijvoorbeeld ook met titanium, edelstaal, zirkonium en plexiglas.

Vaak wordt ter versiering van sieraden en gebruiksvoorwerpen gebruik gemaakt van (edel)stenen en decoratietechnieken zoals bijvoorbeeld emailleren.


Een zilversmid is, in tegenstelling tot een goudsmid, niet zozeer een "assembleerder" die vanuit plaat en draad kleine siervoorwerpen maakt, maar hij of zij vormt ("drijft") met behulp van aambeeld, hamers en staken een klomp of staaf van zilver tot grote gebruiksvoorwerpen, zoals schalen, bokalen en tafelzilver. Ook gebruikt een zilversmid soms giettechnieken.


Flessenbak van zilver

Handgesmede flessenbak van zilver waarbij zowel zilversmid- als goudsmidtechnieken zijn toegepast. Het contrast tussen gepolijst zilver en geoxideerd zilver wordt mogelijk gemaakt door de overlay-techniek . Design en uitvoering: ZhaawanArt


Edelsmid is in de eerste plaats een (typisch Nederlandse) verzamelterm voor goudsmid en zilversmid. Maar er bestaat in Nederland nog een andere context voor het begrip edelsmid. Een goud- en/of zilversmid noemt zich hier vaak edelsmid als hij of zij een eigen collectie ontwerpt, maakt en verkoopt in een eigen atelier of galerie. Goud- en zilversmeden die zogenaamd 'vrij werk' (in het bijzonder: unica met een hoog artistiek gehalte) afleveren en deze bovendien geregeld exposeren worden dus vaak edelsmid genoemd; de benaming goudsmid wordt in deze context eerder gebruikt voor ambachtsmensen die in opdracht sieraden op maat maken en/of sieraadreparaties uitvoeren.


De handen van de edelsmid... De handen van de edelsmid aan het werk...

De termen goudsmid en edelsmid worden in het Nederlandse taalgebied vaak in beide betekenissen gebruikt, hetgeen nogal wat verwarring oplevert. Trouwringen-specialist Zhaawano Giizhik, die in zijn geboorteland ‘gold- and silversmith’ genoemd zou worden omdat hij zowel met goud als zilver werkt, wordt in Nederland als goudsmid maar ook als edelsmid beschouwd. In technische zin is hij een goudsmid die daarnaast incidenteel zilversmidtechnieken toepast: je zou hem wat dat betreft dus een edelsmid kunnen noemen. Daarnaast getuigen zijn aparte trouwringen van technisch en esthetisch vakmanschap, maar ze zijn óók ontstaan vanuit zijn achtergrond als kunstenaar; in die zin is edelsmid als benaming meer op zijn plaats dan goudsmid.


Edelsmid Zhaawano maakt overigens op deze website een tamelijk willekeurig gebruik van de termen edelsmid, goudsmid, trouwringen-ontwerper, trouwringen-smid en trouwringen-specialist om zichzelf te omschrijven. Eigenlijk beschouwt hij zichzelf als kunstenaar die o.a. trouwringen maakt; alle hierboven genoemde termen dekken de lading min of meer.


Terug naar het begin van de pagina

ZhaawanArt trouwringen & sieraden

Margrietstraat 5a
6541EZ GROESBEEK (GD)

Voor het bezichtigen van trouwringen:. 
Uitsluitend op afspraak!

Kamer van Koophandel:
La Mesa Verde 02057482

Contact:
Mob. (0031) (0)6-83679919 (Nederland)

email-adres

Google maps
 

SOCIAL MEDIA & BLOGS:

Facebook
Twitter
Blog 1
Blog 2
Blog 3
Blog 4

Volg ZhaawanArt trouwringen nu ook via sociale media:

Zhaawano's Engelstalige facebook pagina toont een overzicht van trouwsieradenDe edelsmid twittert geregeld over zijn nieuwste trouwringen ontwerpen!Blogspot behandelt de diverse thema's achter Zhaawano's trouwringen designs

Klik hier voor ons AVG-Privacy Statement 

Dineh (Navajo) zilversmid in zijn studio

Eind 19e of begin 20e eeuwse zilversmid van het Dineh-volk


De edelsmid smelt goud om om te vormen tot plaat of draad

Goud smelten hoort tot de taak van een edesmid. Stukjes restgoud worden in een smeltbakje omgesmolten. Deze smelt wordt vervolgens in een staafjesmal gegoten; het gestolde resultaat wordt vervolgens met behulp van een pletwals verder verwerkt tot plaat of draad.

Pletwals

Een pletwals uit het edelsmid-atelier, geschikt om plaat of draad te maken. Uit omgesmolten goud wordt een plaatje gewalst. Dit plaatje zal weldra dienst doen als basis voor een trouwring of een ander sieraad.

GIETEN OF SMEDEN?

Ofschoon er edelsmeden zijn die prachtige trouwringen maken met behulp van allerlei gietmethoden, kiest trouwringen-smid Zhaawano er principieel voor om zijn trouwringen en vriendschapsringen (maar ook zijn bruidssieraden, mannensieraden e.d.) op te bouwen uit plaat en draad.

Smeedwerk heeft voor hem de voorkeur boven gietwerk omdat gietwerk (met name de slingergietmethode) associaties oproept met seriewerk, terwijl voor hem het maken van unica voorop staat.

Er zijn weliswaar gietmethoden die uitsluitend eenmalige creaties voortbrengen (denk aan het gieten in ossa sepiae of tufasteen), maar ook die hebben niet Zhaawano's voorkeur omdat dergelijke giettechnieken niet passen bij de smeedtechniek (overlay) die hij dikwijls gebruikt; noch sluit het resultaat van gietwerk aan bij zijn persoonlijke stijlopvatting.


native model unieke trouwringen bannerTrouwringen uit Amsterdam vertellen een verhaalZhaawanArt website platina trouwringen bannerTrouwringen ZhaawanArt websiteWijsheid trouwringen collectieTrouwringen graphic overlay designsZwart zirkonium trouwringen-collectieTrouwringen en trouwsieraden van ZhaawanArtTrouwringen van titanium en zirkoniumThunderbird trouwringen collectieTrouwringen uit Amsterdam vertellen een verhaalTrouwringen en vriendschapsringen van ZhaawanArtTrouwringen bannerUnieke trouwringen uit de studio van ZhaawanoTrouwringen arendsveer collectieOverlay trouwringen uit ringenlijn RespectTrouwringen studio ZhaawanArtTrouwringen Hopi overlay stijlZwart zirkonium trouwringen-collectieGelaagde trouwringen collectie van ZhaawanArtTrouwringen uit Amsterdam vertellen een verhaalTrouwringen Zhaawanart website bannerZwart zirkonium trouwringen bannerTitanium ringen