Indiaanse huwelijkstradities

Huwelijksvoltrekking zonder trouwringen omstreeks 1880 tussen een Ojibwe stel

Bekijk direct onze ringenlijnen


Huwelijkstradities van de Anishinaabeg

De trouwringen van edelsmid en trouwringen-ontwerper Zhaawano Giizhik zijn wat betreft thematiek en design diep geworteld in de eeuwenoude huwelijkstradities van zijn verre voorouders, de Baawitigowinini-Anishinaabeg uit Michigan, in het Noord-Amerikaanse Great Lakes District.

De hieronder beschreven uitleg is slechts van algemene aard. De gebruiken kunnen onderling verschillen, maar het principe van de ceremoniën en rituelen gaat in grote lijnen op voor alle Anishinaabe-gemeenschappen in de VS en Canada.

Bovenstaande foto: Ojibwe huwelijk ca 1880 in Minnesota. Er was in die tijd nog geen traditie van trouwringen uitwisselen.


De Anishinaabeg nemen van oudsher het begrip 'wiidigendiwin' uiterst serieus. Twee mensen, toekomstige metgezellen op het Pad van het Leven, voeren onder leiding van een oshkaabewis (hoeder van de heilige pijp) en met behulp van gewijde zaken als tabak, berkenbast, water en vuur, bepaalde symbolische handelingen uit. Deze bruiloftsrituelen, gebaseerd op de leer van de Midewiwin, scheppen een belangrijke voorwaarde voor harmonie in de relatie met de toekomstige partner.


Het uitwisselen van trouwringen

Ofschoon het uitwisselen van trouwringen tegenwoordig geen uitzondering is, maakte dit vroeger geen onderdeel uit van de Anishinaabe-huwelijkstraditie. Soms liet een toekomstig echtpaar tijdens de huwelijksceremonie een nookomis (grootmoeder) de zomen van hun jassen aan elkaar naaien. Hiermee gaven ze aan, net als de ijsduiker, de arend en de wolf, te kiezen voor partnership voor het leven. Ze beloofden plechtig voortaan samen hetzelfde pad te bewandelen, voedsel, water en het vuur te delen, en iedere avond samen hun kleding op te hangen.


Traditionele 'Giveaway'

Een stel dat op traditionele wijze in de echt wordt verbonden, geeft in de regel een 'weggeef-feest', waarbij ze allerlei geschenken geven aan de aanwezigen. Hiermee leggen ze de fundering voor het principe van samen delen, iets wat van pas zal komen in hun toekomstige leven samen.


Daabishko boodawaan.
Daabishko gawiwiniwaan goodenoon.
Giga aashkodaadim.
Daabishkoo g'ga naagadoom miikanaa.
Giga nanaagata-wendim.
Mino-doodadig.
Mino-doodawig g'niidjaanisiwag.

'Jullie zullen hetzelfde vuur delen.
Jullie zullen je kleren samen ophangen.
Jullie zullen elkaar helpen.
Jullie zullen samen dezelfde weg bewandelen.
Jullie zullen voor elkaar zorgen.
Wees vriendelijk jegens elkaar.
Wees vriendelijk tegen je kinderen.'

- een traditionele toespraak uitgesproken tijdens een Anishinaabe-huwelijksvoltrekking

Terug naar het begin van de pagina

ZhaawanArt trouwringen & sieraden

Voor het bezichtigen van trouwringen:. 
Uitsluitend op afspraak!

Kamer van Koophandel:
La Mesa Verde 02057482

Contact:
Mob. (0031) (0)6-83679919 (Nederland)

email-adres

Google maps 1
Google maps 2
Google maps 3

SOCIAL MEDIA & BLOGS:

Facebook
Twitter
Blog 1
Blog 2
Blog 3
Blog 4

Volg ZhaawanArt trouwringen nu ook via sociale media:

Zhaawano's Engelstalige facebook pagina toont een overzicht van trouwsieradenDe edelsmid twittert geregeld over zijn nieuwste trouwringen ontwerpen!Blogspot behandelt de diverse thema's achter Zhaawano's trouwringen designs

Klik hier voor ons AVG-Privacy Statement 

Pentekening door edelsmid Zhaawano Giizhik

Pentekening: Zhaawano Giizhik

Acrylschilderij door Ojibwe kunstenares Simone McLeod

"Lasting Love" door Simone McLeod

Trouwringen specialist Zhaawano haalt zijn otwerpinspiratie uit de huwelijkstradities van zijn voorouders

cecil youngfox lovers

Cecil Youngfox: 'Lovers'


native model unieke trouwringen bannerTrouwringen uit Amsterdam vertellen een verhaalZhaawanArt website platina trouwringen bannerTrouwringen ZhaawanArt websiteWijsheid trouwringen collectieTrouwringen graphic overlay designsZwart zirkonium trouwringen-collectieTrouwringen en trouwsieraden van ZhaawanArtTrouwringen van titanium en zirkoniumThunderbird trouwringen collectieTrouwringen uit Amsterdam vertellen een verhaalTrouwringen en vriendschapsringen van ZhaawanArtTrouwringen bannerUnieke trouwringen uit de studio van ZhaawanoTrouwringen arendsveer collectieOverlay trouwringen uit ringenlijn RespectTrouwringen studio ZhaawanArtTrouwringen Hopi overlay stijlZwart zirkonium trouwringen-collectieGelaagde trouwringen collectie van ZhaawanArtTrouwringen uit Amsterdam vertellen een verhaalTrouwringen Zhaawanart website bannerZwart zirkonium trouwringen bannerTitanium ringen