Palladium trouwringen en verlovingsringen


Spirit of Palladium trouwringen collectie

Klik op de afbeelding voor een overzicht van onze uitgebreide collectie palladium trouwringen...

...of bezoek onze  nieuwe website  met o.a. palladium trouwringen, verlovingsringen en mannenringen.


Betaalbare trouwringen en verlovingsringen

Palladium trouwringen, ofschoon nog altijd niet erg bekend bij het grote publiek, maken bij een groeiende groep van prijsbewuste consumenten naam als hét betaalbare alternatief voor trouwringen of verlovingsringen van, het veel duurdere, platina. Ook krijgt palladium, mede door zijn zeldzaamheid en een groeiende belangstelling voor zeldzame en unieke materialen, een steeds trendier imago.

Onze palladium trouwringen kosten dankzij het lichte soortelijk gewicht van palladium een fractie van de prijs van identieke ringen van platina; het is zeker drie maal goedkoper!

Ondanks de lagere prijs bezit palladium, dat samen met platina, ruthenium, rhodium, osmium en iridium tot de edele groep der platinametalen behoort, dezelfde superieure (edele) eigenschappen als platina.

Trouwringen van palladium zijn prachtig wit (ze bezitten bijna dezelfde zilverwitte kleur als trouwringen van platina), ze oxideren niet aan de lucht (behouden dus hun mooie glans), ze zijn hypoallergeen (veroorzaken dus geen huidirritatie) en zijn wegens de hoge dichtheid van palladium (wat het zeer buigzaam en kneedbaar maakt) nagenoeg onverslijtbaar.

De palladiumlegering die wij voor onze trouwringen gebruiken bestaat uit 58.5% puur palladium. De "bijzet" bestaat uit rhodium (hetgeen eveneens een platinametaal is, wat de kleur helderwit maakt en een hoge slijtvastheid oplevert), zilver en koper. Zilver verhoogt de heldere witheid van de legering; het koper maakt dat de palladiumlegering hard en dus krasbestendig is.


Herkomst van de naam palladium

Het edelmetaal palladium is een vrij recent edelmetaal dat, vlak na de ontdekking ervan in 1803 door een Engelse scheikundige in Zuid-Amerika, genoemd is naar de, twee jaar eerder ontdekte, planetoïde Pallas.

Het edelmetaal is hiermee dus indirect vernoemd naar Παλλáς áˆθηνᶠ(Pallas Athena), de Griekse godin van de hemel, de wijsheid en de kunst. Tevens kende men in de Klassieke Oudheid het begrip Παλλάδιον (Palladion); dit was een beeldje van een stedelijk schutspatroon dat persoonlijk door Zeus uit de hemel op aarde was geworpen. De oude Grieken vereenzelvigden het Palladion met Pallas Athena, de Romeinen met Minerva.

Meer lezen over dit fascinerende onderwerp? Ga dan naar Achtergrondinformatie over de trouwringen-lijn Spirit Of Palladium.


Vindplaatsen van palladium

Palladium wordt in veel gevallen gewonnen als bijproduct uit koper en nikkelertsen. Ook wordt het in de aardkorst aangetroffen in legeringen met goud en platina. De belangrijkste wingebieden liggen in Rusland (55%), Australië, Ethiopië, Brazilië, Canada en de Verenigde Staten.

De samenstelling van palladium trouwringen

Edelsmid Zhaawano gebruikt voor zijn palladium trouwringen een legering die bestaat uit een component van puur palladium (585 duizendste) en een 415 ‰ bijzet van een ander metaal. Deze toegevoegde component bestaat voornamelijk uit koper. Koper oefent geen negatieve invloed uit op de hoogwaardige kwaliteit van de legering, maar maakt haar iets harder en dus krasbestendiger. Alle trouwringen van 585 dz palladium die uit het atelier van Zhaawano komen zijn voorzien van een waarborgstempel van 585. Dit wil dus zeggen dat de trouwringen uit (ten minste) 58% zuiver palladium bestaan.



Trouwringen van 950 dz palladium

Qua prijs zitten palladium trouwringen in tussen ringen van platina en ringen van witgoud. Het prijsniveau van een set ZhaawanArt trouwringen van 585 dz palladium ligt momenteel ongeveer 45% keer lager dan een set 960 dz platina trouwringen van hetzelfde model en identieke afmetingen. De prijs van een palladium ring is ongeveer dezelfde als een ring van 14 karaats palladiumhoudend witgoud en valt slechts een paar tientallen euro’s hoger uit dan wanneer het om een ring van 14 karaats nikkelhoudend witgoud gaat. Een ring van palladium is momenteel zelfs goedkoper dan een (identiek) ringmodel van 18 karaats nikkelhoudend witgoud!

De relatief lage prijs van palladium, gecombineerd met de superieure eigenschappen van palladium én de prachtige, gedistingeerde uitstraling die het witte metaal heeft, maakt een setje palladium verlovingsringen of trouwringen een bijzonder interessant alternatief voor platina of witgoud.


Overeenkomsten en verschillen tussen palladium en platina

Platina wordt in de juwelierswereld nog altijd beschouwd als de koning der edelmetalen en de hoogst mogelijke standaard die er is – vergelijkbaar met de positie van diamant in de wereld der edelstenen. De wereldwijde vraag naar platina stuwt de prijs – hetzij in mindere mate dan bij goud het geval is – op naar grote hoogten. Wat eveneens de hoge verkoopprijs van een platina trouwring verklaart is het hoge soortelijke gewicht van platina: platina trouwringen zijn ongeveer 60% zwaarder dan vergelijkbare trouwringen van 585 dz palladium en 14 karaats nikkelhoudend goud. Het lage gewicht t.o.v. platina doet overigens niets af aan de hoogwaardige eigenschappen van palladium; het is in bijna even edel als platina en verleent aan de legering die ZhaawanArt voor zijn palladium trouwringen gebruikt dezelfde prachtige kleur en duurzaamheid.

De voornaamste overeenkomsten tussen palladium trouwringen en platina trouwringen op een rijtje:

De verschillen op een rijtje:


Overeenkomsten en verschillen tussen palladium en witgoud

Witgouden trouwringen bestaan uit een legering waarin nikkel en koper is verwerkt, óf uit een legering waarin palladium is verwerkt. De eerste soort noemen we nikkelwitgoud, de tweede soort noemen we palladiumwitgoud. Eerstgenoemde legering kan zich op belangrijke punten niet meten met palladium, dat minder snel dof wordt en veel sterker is. Laatstgenoemde legering, die is samengesteld uit puur goud en palladium, benadert enigszins de superieure eigenschappen van palladium; het is weliswaar zachter - dus minder krasbestendig - dan nikkelwitgoud maar tegelijkertijd veel duurzamer. M.a.w.: trouwringen van palladiumwitgoud slijten minder snel dan trouwringen van nikkelwitgoud. (Zie de linkerkolom van deze pagina voor een uitleg over de begrippen slijtvast en krasbestendig.)

Ondanks dat zijn de verschillen tussen palladium en palladiumwitgoud groter dan de overeenkomsten – om maar niet te spreken van de verschillen tussen palladium en nikkelwitgoud.

De overeenkomsten tussen 950 dz palladium en 14 karaats witgoud op een rijtje:

De verschillen tussen 950 dz palladium en 14 karaats witgoud op een rijtje:


Trouwringen van 950 dz palladium

Het is eveneens mogelijk ringen bij ons the laten maken van het (nog edeler) 950 dz palladium: dat wil zeggen dat de ringen uit (ten minste) 95% zuiver palladium bestaan. De kleur van deze legering is nog witter dan 585 dz palladium, en is bijna niet te onderscheiden van de superieure kleur van platina. Indien u prijzen wil weten van palladium ringen op deze website, uitgevoerd in 950 dz palladium, laat het ons weten en we rekenen het precies voor u uit!


Terug naar het overzicht van palladium trouwringen

Terug naar het begin van de pagina

ZhaawanArt trouwringen & sieraden

Margrietstraat 5a
6541EZ GROESBEEK (GD)

Voor het bezichtigen van trouwringen:. 
Uitsluitend op afspraak!

Kamer van Koophandel:
La Mesa Verde 02057482

Contact:
Mob. (0031) (0)6-83679919 (Nederland)

email-adres

Google maps
 

SOCIAL MEDIA & BLOGS:

Facebook
Twitter
Blog 1
Blog 2
Blog 3
Blog 4

Volg ZhaawanArt trouwringen nu ook via sociale media:

Zhaawano's Engelstalige facebook pagina toont een overzicht van trouwsieradenDe edelsmid twittert geregeld over zijn nieuwste trouwringen ontwerpen!Blogspot behandelt de diverse thema's achter Zhaawano's trouwringen designs

Klik hier voor ons AVG-Privacy Statement 

Palladium trouwringen bestaan uit een legering van gesmolten palladium en koper

Een bolletje glanzend palladiumsmelt


HET VERSCHIL TUSSEN SLIJTVAST EN KRASBESTENDIG

De begrippen slijtvast en krasbestendig worden door veel juweliers helaas ten onrechte door elkaar gebruikt, met als mogelijk gevolg dat trouwparen die een set trouwringen uitzoeken bij de aankoop op het verkeerde been worden gezet. Om het verschil tussen beide begrippen te verduidelijken nemen we als voorbeeld de keuze tussen een set witgouden trouwringen en een set palladium trouwringen.

Trouwringen die uit een legering van 585 dz palladium bestaan zijn sterker dan trouwringen van 14 karaats witgoud. Dit heeft te maken met de hogere dichtheid van het edele palladium, wat het materiaal een grotere trekkracht, kneedbaarheid en smeedbaarheid verschaft. Een witgoudlegering is weliswaar hard, maar ook bros. Dit zorgt ervoor dat trouwringen van witgoud weliswaar minder snel krassen oplopen dan trouwringen van palladium, maar wel sneller slijten.

Immers, zodra een witgouden trouwring een kras oploopt, laat er wegens de relatief grote brosheid van de legering een stukje metaal los, waardoor er een blijvende inkeping ontstaat. Wanneer dit vaak gebeurt, wordt de ring dunner. Wanneer echter een palladium ring wordt bekrast, zal het materiaal op de plek van beschadiging eerder verplaatsen dan dat het loslaat. Dit betekent dus dat een trouwring van palladium door de jaren heen dezelfde dikte behoudt, terwijl op een ring van witgoud de tand des tijds eerder vat zal krijgen.

De begrippen sterk, slijtvast en duurzaam zijn dus min of meer inwisselbaar. Hetzelfde geldt voor de begrippen hard, bros en krasbestendig. Palladium valt onder de eerste categorie, en witgoud onder de laatste.

Ditzelfde verschil, tussen sterk en hard, komen we bijvoorbeeld ook tegen wanneer we 14 karaats geelgoud en 18 karaats geelgoud met elkaar vergelijken: een 14 karaats geelgoudlegering, die meer zilver en koper bevat, is harder en krasbestendiger dan een legering van 18 karaats geelgoud, die minder zilver en koper bevat en dus edeler (en dus sterker) is. Een trouwring van 18 karaats geelgoud is dus sliijtvaster dan een trouwring van 14 karaats geelgoud en gaat aanmerkelijk langer mee.

Om bovenstaande redenen is het bij de keuze van jullie trouwring belangrijk om vast te stellen wat voor jullie het zwaarste weegt: de kleur, de oxidatiebestendigheid en de duurzaamheid van het materiaal waaruit de ringen bestaan, of toch het beschikbare budget.

Wanneer je wat minder geld hebt om te besteden, zal de keuze eerder op trouwringen vallen die uit een minder edele legering bestaan - en dus iets minder duurzaam zijn. Bedenk echter wel dat het gezegde 'goedkoop is duurkoop' óók voor trouwringen opgaat.

Meer lezen over trouwringen en edelmetaallegeringen? Ga dan naar Trouwringen en materialen.

Puur palladiumerts is het hoofdbestanddeel van een palladium legering

Afbeelding van glinsterend palladiumerts


native model unieke trouwringen bannerTrouwringen uit Amsterdam vertellen een verhaalZhaawanArt website platina trouwringen bannerTrouwringen ZhaawanArt websiteWijsheid trouwringen collectieTrouwringen graphic overlay designsZwart zirkonium trouwringen-collectieTrouwringen en trouwsieraden van ZhaawanArtTrouwringen van titanium en zirkoniumThunderbird trouwringen collectieTrouwringen uit Amsterdam vertellen een verhaalTrouwringen en vriendschapsringen van ZhaawanArtTrouwringen bannerUnieke trouwringen uit de studio van ZhaawanoTrouwringen arendsveer collectieOverlay trouwringen uit ringenlijn RespectTrouwringen studio ZhaawanArtTrouwringen Hopi overlay stijlZwart zirkonium trouwringen-collectieGelaagde trouwringen collectie van ZhaawanArtTrouwringen uit Amsterdam vertellen een verhaalTrouwringen Zhaawanart website bannerZwart zirkonium trouwringen bannerTitanium ringen