Achtergrondinformatie over ringenlijn Wijsheid


   

wijsheid trouwringen bekijken


Hoofdthema: Nibwaakaawin (Wijsheid)

Subthema: Bimaadiziwi! Bimaadiziwi! Bimaadiziwi! (Leven! leven! Leven!)

De bijzondere trouwringen en vriendschapsringen van ringenlijn Wijsheid, de zesde Grootvader die edelsmid Zhaawano op zijn website introduceert, worden gekenmerkt door spirituele thema's en organische vormen gepaard aan verrassende kleurencombinaties.

De titel van de ringenlijn, nibwaakaawin ( spreek uit: nib-WAA-ka-win), verwijst naar de leerstellingen van de Zeven Grootvaders, die de verre voorouders van edelsmid Zhaawano voorhielden dat het nastreven van wijsheid betekent dat je nieuwsgierig opstelt en je bereid bent om te leren.


Definitie en verschijningsvormen van Wijsheid

Dondervogel afgebeeld door Ojibwe Medicine Painter Isadore WadowDe deugd van Wijsheid wordt van ousher geassocieerd met giizhig, de lucht. In de filosofie van het medicijnwiel wordt de hemel gesymboliseerd met de kleur violet, of blauw. De Elders leren ons dat we, nadat we de vier windrichtingen van het medicijnwiel hebben doorlopen, wijsheid kunnen ontdekken in het blauw van Vader Lucht. Het zijn de Dondervogels, mysterieuze verschijningsvormen van de Dondergrootvaders, die de absolute heersers zijn over het domein van de lucht; zij migreren samen met de vogels die in de lente verschijnen en in de herfst wegtrekken. Traditioneel worden de Dondervogel-aadizookaanag dikwijls afgebeeld als gigantische vogels met zigzaggende spirit lines die van de vleugels naar de aarde lopen, en zodoende de kennis en de krachten van Boven doorgeven aan zij die op aarde leven.

Leven in wijsheid betekent dat je je leven baseert op je eigen unieke gaven. Spiegel jezelf niet aan een ander maar ontwikkel je eigen talenten. Eveneens valt wijsheid te ontdekken in het blauw van nibi, het water. De ouderen leren ons hierover het volgende: kijk in een helder meer. Daarin zie je niet alleen je eigen reflectie, maar vooral die van je voorouders. Je voorouders maken je ervan bewust dat je leert door te observeren en niet te veel vragen te stellen. Kennis kan worden aangeleerd. Wijsheid moet je leven. Leef en leer!


Animistische levensbeschouwing

Zoals het geval is met al zijn creaties, komen ook de designs uit deze ringenlijn, in de vorm van mysterieuze lijntekeningen waarvan de meeste zijn gebaseerd op eeuwenoude pictogrammen (rotstekeningen en heilige Midewiwin-diagrammen gekerfd in rollen van berkenbast; zie de YouTube-video bovenaan de pagina), voort uit het animistische wereldbeeld van de edelsmid. Deze zienswijze houdt in dat in alle natuurlijke verschijnselen en levensvormen een (nu eens een statische, dan weer dynamische) levenskracht, of 'geest' schuilt. Het woord dat de voorouders van de trouwringen-smid voor deze inwendige levenskracht gebruikten, was 'manidoo' of 'manitu' (letterlijk vertaald: 'mysterie').


Leven! Leven! Leven!

Het licht van het universum vertegenwoort wijsheidHet thema van WIJSHEID dat de edelsmid meegaf aan de op deze pagina getoonde trouwringen, had volgens de filosofie van zijn voorouders rechtstreeks betrekking op de wetenschap en het diep gevoelde besef dat alles in de natuur bezield is door leven. Dit aspect komt op dynamische wijze tot uiting in het subthema van deze trouwringen-lijn: Bimaadziwi! Bimaadziwi! Bimaadziwi!

(Afbeelding: 'New Wisdom' van Wikwemikong Ojibwe Medicine Painter Leland Bebaminojmat Bell)


Levenscultus

Dit is een eeuwenoude rituele frase afkomstig uit de traditionele Waabanowin-levenscultus van de Anishinaabeg, en betekent zoveel als: “leven! leven! leven!” Waabanoowin, dat 'dageraad' betekent, is de tegenhanger van de (nog veel oudere) Midewiwin-religie van het Anishinaabe-volk.


Centraal levensdoel

Het centrale levensdoel binnen de traditionele Anishinaabe-samenleving kan het beste worden uitgedrukt door de term bimaadiziwin: het leven, en dan in ruimste betekenis van het woord.

Afbeelding van een oude rotstekening van een manidoo (spirit)In combinatie met de begrippen 'nibwaakawin' (wijsheid) en 'manidoo' (mysterie) vormt bimaadiziwin een universeel thema dat fraai harmonieert met de huwelijkssymboliek die aan deze bijzondere trouwringen ten grondslag ligt.

Kies samen voor een van deze sets van trouwringen - en je kiest met hart en ziel voor het leven.


Originele symboolringen

Zhaawano's unieke stijl van smeden, waarvoor hij de methode van de graphic overlay ontwikkelde, resulteert in werkelijk originele symboolringen die een geheel eigen beeldtaal spreken, maar desondanks aansluiting vinden bij het hedendaagse, eigentijdse trouwringen-aanbod in Nederland en Vlaams-België.

De trouwringen en vriendschapsringen van Zhaawano Giizhik staan in de eerste plaats bekend om de zowel ingetogen als expressieve smeedstijl van de edelsmid en zijn vermogen de eeuwenoude tradities van zijn indiaanse voorouders te combineren met eigentijdse elementen - en niet te vergeten de bezieling die zijn ontwerpen uitstralen. Dit maakt dat de trouwringen en vriendschapsringen van ZhaawanArt een unieke plaats innemen in de wereld van modern sieradendesign.


Midewiwin man maakt contact met de geestenwereld: het is deze soort tekeningen gebaseerd op de oude Ojibwe en Algonkin pictographs die edelsmid Zhaawano toepast in zijn trouwringen Gelaagde trouwringen geïnspireerd op eeuwenoude motieven

De trouwringen, verlovingsringen en vriendschapsringen van deze zesde trouwringen-lijn zijn gelaagd vormgegeven (met de 'overlay'-techniek gemaakt) en voorzien van een of ander op het mino-bimaadiziwin geïnspireerd motief dat ontleend is aan de picturale en mondelinge overleveringen uit de Anishinaabe-cultuur.


Outline Drawing

De edelsmid heeft deze bijzondere motieven - de Levensweg, spirit lines verbonden door dansende energiebollen, de pootafdrukken van de beer, de wolf en de lynx, afbeeldingen van diverse hemellichamen en van de ijsduiker en de vlinder - met behulp van overlay om weten te vormen tot een geheel eigen mystieke beeldtaal, met een bijzondere, universele uitstraling.

Het leven vindt zijn weerslag in het heilige Midewiwin diagram van de Levensweg

Dergelijke overlay-motieven krijgen een extra dimensie door een klare-lijnvoering, met vaak grillig gestileerde designs die zijn omsloten door soms brede, soms smalle contourlijnen. De termen die de edelsmid zelf afwisselend voor deze smeedstijl gebruikt zijn graphic overlay en outline drawing. Outline drawing, of omtreklijnen-tekening, is een uitdrukking die afkomstig is uit de grafische kunst.


Een ingetogen resultaat

Grafische contourlijnen gecombineerd met zachte goudkleuren kenmerken de trouwringen-lijn Wijsheid Het subtiele kleurgebruik in deze trouwringen, bijvoorbeeld door de toepassing van diverse goudsoorten met een zacht kleurverloop, levert een ingetogener resultaat op dan bijvoorbeeld het geval is bij de trouwringen van ringenlijn Respect, waar de trouwringen-smid vrij consequent heeft gekozen voor de sterk contrasterende werking van geoxideerde (zwart ingekleurde) omtreklijnen.

Het resultaat is er zeker niet minder stijlvol om!


Terug naar het trouwringen-overzicht

Terug naar het begin van de pagina

ZhaawanArt trouwringen & sieraden

Voor het bezichtigen van trouwringen:. 
Uitsluitend op afspraak!

Kamer van Koophandel:
La Mesa Verde 02057482

Contact:
Mob. (0031) (0)6-83679919 (Nederland)

email-adres

Google maps 1
Google maps 2
Google maps 3

SOCIAL MEDIA & BLOGS:

Facebook
Twitter
Blog 1
Blog 2
Blog 3
Blog 4

Volg ZhaawanArt trouwringen nu ook via sociale media:

Zhaawano's Engelstalige facebook pagina toont een overzicht van trouwsieradenDe edelsmid twittert geregeld over zijn nieuwste trouwringen ontwerpen!Blogspot behandelt de diverse thema's achter Zhaawano's trouwringen designs

Klik hier voor ons AVG-Privacy Statement 

Pentekening door edelsmid Zhaawano

Thema's die vloeien als het leven zelf. Pentekening door trouwringen-smid Zhaawano Giizhik


De les van de bever is een van de thema's van deze trouwringen-lijn

Norval Morrisseau: 'Beavers In The Cycle Of Life'. Acrylverfdoek, ca. 1970-1980

Wijsheid van de bever

De lessen van de Zeven Grootvaders leren ons dat een gemeenschap niet kan bestaan zonder de individuele bijdrage van ieder lid. Zonder de kennis en wijsheid hoe het geschenk van Gichi-Manidoo de Schepper - die ieder van ons met talenten begiftigd - aan te wenden voor het welzijn van het collectief, heeft geen enkele gemeenschap toekomst. Hetzelfde kun je zeggen van het huwelijk.

Amik, de bever, werd uitgekozen door de Grootvaders om deze wijze les op praktisch niveau aan de mensen te demonstreren opdat ze haar niet zouden vergeten. Want is het niet de bever die met zijn scherpe tanden onafgebroken bomen en takken doorknaagt om deze te gebruiken voor het bouwen van huizen en dammen? Als hij zou ophouden met zijn tanden te scherpen aan taai hout zouden ze te snel groeien en uiteindelijk onbruikbaar worden. Hij zou zichzelf en zijn gezin niet langer kunnen onderhouden – met een zekere hongerdood als gevolg.

De metaforische les die de mensen - zeker ook in de context van het huwelijk - hiervan kunnen leren is deze: als we onze geest en onze talenten niet optimaal gebruiken, worden we lui en zwak. Wanneer we echter goed gebruik maken van dit geschenk dat we bij onze geboorte meekregen, zal het bijdragen aan een gezonde gemeenschap, aan een sterk en gelukkig huwelijk.

Een bever gebruikt zijn gaven wijs en verstandig. Neem een voorbeeld aan hem. Kies met je geliefde een set trouwringen uit de lijn 'Wijsheid’ en leef de lessen van Amik, de wijze bever...

Rotstekening van de bever

Oude petroglief met een afbeelding van de bever uit Beaver Hills, Saskatchewan


De typische contourliijntekenstijl van ZhaawanArt trouwringen

De 'outline drawing' stijl die ringenlijn 'Wijsheid' kenmerkt, vindt zijn herkomst in de grafische wereld...


De oorsprong van de grafische kunst: afbeelding van een manidoo (spirit) als onderdeel van eeuwenoude Ojibwe rotstekening

 

native model unieke trouwringen bannerTrouwringen uit Amsterdam vertellen een verhaalZhaawanArt website platina trouwringen bannerTrouwringen ZhaawanArt websiteWijsheid trouwringen collectieTrouwringen graphic overlay designsZwart zirkonium trouwringen-collectieTrouwringen en trouwsieraden van ZhaawanArtTrouwringen van titanium en zirkoniumThunderbird trouwringen collectieTrouwringen uit Amsterdam vertellen een verhaalTrouwringen en vriendschapsringen van ZhaawanArtTrouwringen bannerUnieke trouwringen uit de studio van ZhaawanoTrouwringen arendsveer collectieOverlay trouwringen uit ringenlijn RespectTrouwringen studio ZhaawanArtTrouwringen Hopi overlay stijlZwart zirkonium trouwringen-collectieGelaagde trouwringen collectie van ZhaawanArtTrouwringen uit Amsterdam vertellen een verhaalTrouwringen Zhaawanart website bannerZwart zirkonium trouwringen bannerTitanium ringen