De universele symboliek van trouwringen


Bekijk direct onze ringenlijnen

De universele symboliek van trouwringen


Vena Amoris

Is de trouwring niet het meest fascinerende en universele symbool van liefde, verbintenis en trouw dat er is? Afgezien van de huwelijkseed en een hartstochtelijke kus is het uitwisselen van trouwringen ongetwijfeld het belangrijkste ritueel in iedere huwelijksceremonie.

Vena Amoris verbindt het hart met de ringvingerEen lijn rechtstreeks verbonden met het hart. De Egyptenaren uit de tijd van de Farao’s meenden al dat er vanuit de derde vinger van de linkerhand een ader liep die rechtstreeks met het hart was verbonden. De Romeinen hadden hier een romantische uitdrukking voor: vena amoris, liefdesader.

Sindsdien is het gebruik van het dragen van een trouwring om de ringvinger in de rest van de wereld gemeengoed geworden, en ook in onze moderne tijd wil een groot deel van de wereldbevolking graag blijven geloven in het romantische idee dat de vinger waaraan de trouwring gedragen worden, rechtstreeks in verbinding staat met het hart.


Symboliek van de trouwring

Salie smudging als inzegening van trouwringenTrouwringen waren nog onbekend bij de indiaanse voorouders van edelsmid Zhaawano, en kwamen waarschijnlijk ook niet voor bij andere inheemse volken van Amerika. Toch komen sinds een jaar of vijftig trouwringen (naast de eeuwenoude rituele gebruiken zoals salie smudging en bijbehorende attributen zoals arendsveren, maïsmeel, vasen, manden en dekens) veelvuldig voor in indiaanse huwelijken.

Ook voor indiaanse mensen symboliseert het uitwisselen van trouwringen de eeuwige liefde. Deze heeft, net als de ononderbroken vorm van trouwringen, geen begin en geen einde.

Bovenstaande foto toont de rituele inzegening van trouwringen d.m.v. 'sage smudging': de rook van brandende saliebladeren reinigt lichaam. materie en geest.

Maar het zijn vooral het mysterieuze karakter en de geometrische perfectie van de cirkelvorm van trouwringen, die in indiaanse ogen de ronde vorm en de cyclische krachten van de zon, de aarde en het universum vertegenwoordigen en het heilige karakter van alle verschijnselen in de natuur belichamen. Net als tijd, hebben trouwringen geen begin en geen eind.


Trouwring van gelaagd zilverDe meeste indiaanse edelsmeden ontwerpen trouwringen met behulp van specifieke materialen en technieken, en voorzien hun creaties met symbolen en patronen die zijn geïnspireerd op hun eigen culturele tradities en een diepgevoeld spiritueel geloof in de natuur (zie foto links); daarnaast worden veel trouwringen gemaakt met, en voorzien van, smeedtechnieken, materialen en symbolen met een universeel-indiaans karakter.

Gelaagde zilveren Hopi-trouwring


Trouwring door Dineh edelsmid Ervin B TsosieHet is niet ongebruikelijk dat in trouwringen gestileerde afbeeldingen worden gekerfd (of gegraveerd), gestempeld en geciseleerd (met hamers en vormponsen bewerkt) of uitgezaagd van arenden, raven, bizons, beren, wolven, paarden of andere dieren; deze worden als geestbeschermers beschouwd of stellen beschermende totemsymbolen voor. Natuurlijke symbolen zoals een blad, een veer, stromend water, bergen of hemellichamen zijn eveneens geliefde onderwerpen om af te beelden omdat ze verbondenheid van het liefdespaar met Moeder Aarde en Vader Lucht symboliseren. Bovendien tonen indiaanse trouwringen - vooral bij landbouwers en veeteeltvolkeren uit het Zuidwesten, die van oudsher een honkvast bestaan leiden - dikwijls geometrische, traditionele patronen die zijn gekopieerd van hun kleden, manden en keramische potten. Het gaat vaak om patronen van metaal of steen – of geoxideerde overlay-symbolen – die kenmerkend zijn voor de specifieke cultuur van de maker.

Bovenstaande foto toont een moderne gouden trouwring ingelegd met bloedkoraal, turkoois, git, parelmoer en diverse schelpsoorten. Edelsmid: Ervin P. Tsosie (Dineh)


Een lange traditie van sieraden maken

Sinds de tweede helft van de 20e eeuw is er een traditie ontstaan van zeer talentvolle indiaanse zilver- en goudsmeden die zich - vaak van vader op zoon - toeleggen op het maken van allerhande sieraden en trouwringen. Trouwringen, die zich qua symboliek en design op een aantal punten aanzienlijk onderscheiden van de trouwringen die in de westerse wereld gangbaar zijn.


Een universele boodschap

Veel Amerikaanse stellen met een (geheel of gedeeltelijke) indiaanse afkomst kiezen tegenwoordig voor ‘Native American’ trouwringen om hun culturele wortels te benadrukken of omdat ze in de symbolen of ideeën geloven die deze trouwringen uitdragen.

Toch hoef je beslist niet 'Native' Amerikaans (of Canadees) te zijn om de schoonheid van de trouwringen en de vakkundigheid van hun makers te waarderen! De symbolen die in deze trouwringen zijn verwerkt weerspiegelen immers een boodschap die universeel herkenbaar is en van een grote spirituele diepgang getuigt, zodat iedereen er wel iets in herkent...


De meeste makers van indiaanse trouwringen - en dan met name afkomstig uit het Amerikaanse Zuidwesten, zoals de Dineh en de Hopi, Zuñi en andere Pueblo-volkeren) komen uit een oud geslacht van goud- en zilversmeden en de kennis van hun geschiedenis en cultuur is letterlijk honderden jaren oud.

Hun trouwringen worden gekenmerkt door een combinatie van zachte contouren en rechte lijnen en de dessins zijn organisch en symmetrisch; de composities verraden een aangeboren gevoel voor harmonie van de maker. Het zetwerk van hun stenen, vaak in fantasierijke en caleidoscopische kleuren en patronen gearrangeerd, is altijd degelijk en perfectionistisch. Slordig vakmanschap is iets wat je niet zult aantreffen in hun trouwringen.


Oorspronkelijk werden indiaanse trouwringen gemaakt van zilver, maar de laatste decennia worden ook meer luxe materialen als goud en platina verwerkt. Ook werd en wordt nog steeds in alle delen van Noord-Amerika gebruik gemaakt van natuurlijke materialen als hout, hennep, hematiet, jade of kwarts.

Veel trouwringen worden van oudsher gezet met bloedkoraal en schelpen zoals parelmoer en halfedelstenen zoals turkoois (dat favoriet is onder alle indiaanse volken), jade, lapis lazuli, carnelian, agaat, onyx of opaal. Maar tegenwoordig wordt ook in toenemende mate gebruik gemaakt van ‘on-indiaanse’, gefacetteerde edelstenen zoals diamant, saffier en robijn. De trouwringen en vriendschapsringen van ZhaawanArt die op deze website staan, zijn hier een fraai voorbeeld van...


Terug naar het begin van de pagina

ZhaawanArt trouwringen & sieraden

Margrietstraat 5a
6541EZ GROESBEEK (GD)

Voor het bezichtigen van trouwringen:. 
Uitsluitend op afspraak!

Kamer van Koophandel:
La Mesa Verde 02057482

Contact:
Mob. (0031) (0)6-83679919 (Nederland)

email-adres

Google maps
 

SOCIAL MEDIA & BLOGS:

Facebook
Twitter
Blog 1
Blog 2
Blog 3
Blog 4

Volg ZhaawanArt trouwringen nu ook via sociale media:

Zhaawano's Engelstalige facebook pagina toont een overzicht van trouwsieradenDe edelsmid twittert geregeld over zijn nieuwste trouwringen ontwerpen!Blogspot behandelt de diverse thema's achter Zhaawano's trouwringen designs

Klik hier voor ons AVG-Privacy Statement 


Bij een indiaanse huwelijksceremonie hoort tegenwoordig ook trouwringen


Trouwringen van ZhaawanArt: een unieke mengeling van traditie en design

'Native American' trouwringen uit de Verenigde Staten liggen natuurlijk ver buiten het bereik van trouwlustigen uit Nederland en België – zou je denken. Gelukkig voorziet de collectie trouwringen en vriendschapsringen van ZhaawanArt ruimschoots in jullie behoefte!

Edelsmid Zhaawano opereert sinds 2004 als enige edelsmid op de Europese markt met een uitgebreide en gevarieerde collectie met originals, die, ofschoon niet ‘klassiek’ indiaans, verschillende inheemse edelsmid- en huwelijkstradities uit Noord-Amerika verenigen. Zijn trouwringen en vriendschapsringen zijn bovendien verrijkt met een vleugje Europees design en een ‘westers’ oog voor afwerking: de typische ZhaawanArt 'finishing touch' .

Wat is er uiteindelijk mooier dan trouwringen te dragen die jullie persoonlijke smaak en symboliek weerspiegelen, maar die tevens een betekenis ademen die vele malen ouder is dan de postmoderne samenleving waar wij deel van uitmaken? Trouwringen die in vorm, materiaal en kleur van een voorbije wereld getuigen, waarin nog wijsheid bestond en een diep gevoelde verbondenheid met de natuur?

Alleen al daarom loont het de moeite je te oriënteren op al het moois dat deze website – en het atelier in Amsterdam – biedt.

Bezie Zhaawano's creaties in de context van het mystieke en dromenrijke universum van zijn indiaanse voorouders. Lees de poëzie die in de trouwringen verscholen zit. Voel het kloppend hart en de ziel van ZhaawanArt...

Zoek samen met je geliefde trouwringen uit die jullie aanspreken. Trouwringen voorzien van een uniek design of een speciaal verhaal dat jullie raakt en waar jullie de rest van je leven mee verbonden voelt!


De ronde vorm van trouwringen komt terug in de woorden van Black Wapiti

Black Elk

Wichasa Wakan (filosoof en heilig man) Heháka Sápa (Zwarte Wapiti, ca. 1863-1950) van de Oglala Lakota zei eens over de cirkelvorm: "Alles in de natuur wil rond zijn".

Trouwringen set voorzien van robijn

native model unieke trouwringen bannerTrouwringen uit Amsterdam vertellen een verhaalZhaawanArt website platina trouwringen bannerTrouwringen ZhaawanArt websiteWijsheid trouwringen collectieTrouwringen graphic overlay designsZwart zirkonium trouwringen-collectieTrouwringen en trouwsieraden van ZhaawanArtTrouwringen van titanium en zirkoniumThunderbird trouwringen collectieTrouwringen uit Amsterdam vertellen een verhaalTrouwringen en vriendschapsringen van ZhaawanArtTrouwringen bannerUnieke trouwringen uit de studio van ZhaawanoTrouwringen arendsveer collectieOverlay trouwringen uit ringenlijn RespectTrouwringen studio ZhaawanArtTrouwringen Hopi overlay stijlZwart zirkonium trouwringen-collectieGelaagde trouwringen collectie van ZhaawanArtTrouwringen uit Amsterdam vertellen een verhaalTrouwringen Zhaawanart website bannerZwart zirkonium trouwringen bannerTitanium ringen