De techniek van overlay

Bekijk direct onze ringenlijnen


 Trouwringen set van gelaagd multicolor goud en zilver


Waar de zilver- en goudsmeden van het indiaanse Hopi-volk met abstracte en geometrische dessins werken (voorzien van vlakke en ruimtelijke figuren die sterk aan meetkunde doen denken, zie ringenlijn Moed), gebruikt trouwringen-smid Zhaawano juist, vaak smalle en grillig gevormde, contourlijnen om er zijn verhalen mee uit te drukken.


Deze minimalistische ‘tekenstijl’ van Zhaawano's trouwringen is geïnspireerd op de magische beeldtaal die zijn verre voorouders al d.m.v. rotstekeningen uitbeeldden en die in de jaren 60 van de vorige eeuw wereldfaam kreeg dankzij de schilderkunst van de Medicine Painters uit Canada (de zogenaamde Woodland School of Art). De trouwringen-specialist is vanaf zijn vroege jeugd gefascineerd door de pictografiosche kunst van de Medicine Painters; het enige dat hij hoefde te doen toen hij het vak van edelsmid eenmaal onder de knie had, was een manier vinden om deze aparte grafische schilderstijl te vertalen naar de discipline van het sieraadmaken. Hiervoor kwam de overlay-techniek van de Hopi als geroepen…


Trouwringen die Zhaawano met behulp van overlay maakt zou je ‘gelaagd’ kunnen noemen: ze bestaan uit (minimaal) twee lagen edelmetaal die over elkaar heen zijn gelegd (‘overlay’), dan aan elkaar vast zijn gesoldeerd, en vervolgens – in het geval van trouwringen – zijn rondgebogen tot de uiteindelijke vorm.

De bijzondere symboolringen uit Zhaawano's collectie bestaan uit een 'opengewerkte' bovenlaag waar een patroon is uitgezaagd – een eenvoudige lijn met een ietwat grillig verloop, of een ruimtelijke figuur waar dan weer een gelijkvormige maar iets kleinere figuur van goud (van een eventueel contrasterende kleur) ingelegd kan worden (dit wordt ‘inlay’ genoemd). Door aldus de 'opengewerkte' delen in de gouden bovenlaag van de trouwringen van inlegwerk te voorzien ontstaan designs die worden begrensd door contourlijnen; indien de inlay uit diverse contrasterende goudkleuren bestaat, ontstaat een zeer expressief resultaat. Als de contourlijnen rondom de ingelegde designs dan ook nog eens zwart worden ingekleurd (dit heet oxidatie) krijgen de trouwringen een nog contrastrijker uitstraling.


Het proces van overlay

Bovenstaande afbeeldingen tonen het overlay-proces zoals trouwringen-specialist Zhaawano deze toepast op zijn gouden symboolringen. De foto hierboven toont hoe een gelaagde trouwring uit ringenlijn Respect wordt opgebouwd uit twee lagen, of platen. De onderste laag (plaat), bovenaan de foto getoond, bestaat uit zilver. De bovenste laag - het plaatje dat is opengewerkt met motieven van golven, een zon en twee watervogels - bestaat uit witgoud. De uit geel- en roodgoudplaat gezaagde designs zijn alvast in deze, dieper liggende, motieven gelegd (inlay).

Nadat alle onderdelen d.m.v. solderen zijn samengevoegd en het geheel is rondgehamerd, geschuurd en gepolijst, geeft de trouwringen-smid de verdiept gelegen motieven een oxideerbehandeling. De contourlijnen van de designs van golven, zon en watervogels zullen na deze behandeling zwart afsteken tegen het hoogglans gepolijste goud (zie afbeelding links).


Oxidatie dient dus om de omlijnde designs van de trouwringen extra af te laten steken tegen de wit-, geel- en/of roodgouden achtergrond van de ringen. Het hangt af van de persoonlijke smaak van de opdrachtgever of hier gebruik van gemaakt wordt; hou je van ingetogen dan zul je eerder kiezen voor niet-ingekleurde contourlijnen.

Sommigen zullen zich aangesproken voelen door het geraffineerde kleurenspel van contrasterend multicolor goud in veel van Zhaawano’s trouwringen, al of niet voorzien van geoxideerde contourlijnen; anderen neigen juist meer naar een zacht kleurverloop van een paar dicht bij elkaar liggende goudkleuren (zie foto links); weer anderen kiezen voor gelaagde trouwringen van één kleur goud, wat een soberder en ingetogener resultaat oplevert.


Goud of zilver?

Als je voor inlegwerk kiest waarvan de omlijning geoxideerd is, dan kies je in principe voor gouden trouwringen waarvan de binnenzijden uit zilver bestaan. Wanneer je naar de dieper gelegen gedeeltes en/of de contourlijnen in de trouwringen kijkt dan zie je eigenlijk het materiaal van de binnenzijden van de trouwringen, die door de opengewerkte delen van de buitenzijden heen zichtbaar zijn. Deze dieper gelegen lijnen en vlakken kunnen alleen zwart gemaakt worden indien sprake is van een zilveren binnenzijde, want alleen zilver reageert op oxidatie. Kies je echter voor minder krachtig contrast en een subtieler kleurverloop in je trouwringen, dan valt de keuze in principe op ongeoxideerde trouwringen, dus met een buiten- en een binnenzijde van goud.


Kom zelf eens kijken in ons Amsterdamse atelier

Om een goed beeld te krijgen van alle mogelijkheden die de overlay-methode biedt – en dat zijn er heel veel! – is het raadzaam om eens (vrijblijvend) langs te komen in het trouwringen-atelier in Amsterdam. De edelsmid trekt voor jullie alle tijd uit die nodig is om tot een afgewogen keuze te komen. Om er zeker van te zijn dat hiervoor genoeg tijd is kunnen jullie het beste wel eerst een afspraak maken.

Terug naar het begin van de pagina

ZhaawanArt trouwringen & sieraden

Voor het bezichtigen van trouwringen:. 
Uitsluitend op afspraak!

Kamer van Koophandel:
La Mesa Verde 02057482

Contact:
Mob. (0031) (0)6-83679919 (Nederland)

email-adres

Google maps 1
Google maps 2
Google maps 3

SOCIAL MEDIA & BLOGS:

Facebook
Twitter
Blog 1
Blog 2
Blog 3
Blog 4

Volg ZhaawanArt trouwringen nu ook via sociale media:

Zhaawano's Engelstalige facebook pagina toont een overzicht van trouwsieradenDe edelsmid twittert geregeld over zijn nieuwste trouwringen ontwerpen!Blogspot behandelt de diverse thema's achter Zhaawano's trouwringen designs

Klik hier voor ons AVG-Privacy Statement 

Zhaawano past de grafische technieken van de Woodland Art toe in zijn trouwringen designs

'Spirit Skunk': grafisch werk van Oji-Cree kunstenaar Carl Ray (1943–1978)


De grafische overlay-stijl van ZhaawanArt

Trouwringen-smid Zhaawano haalt zijn ontwerpinspiratie sinds jaar en dag uit de pictorial legend art, een magisch-spirituele kunststroming ontstaan in Canada in de jaren 60 van de vorige eeuw die wereldwijd bekend is geworden onder de naam New Woodland School of Art.

Een van de opvallende kenmerken van deze stijl is het gebruik van outline drawing oftewel vloeiende vormen, vaak ingekleurd met contrastrijke kleuren en begrensd door zwarte contourlijnen (zie bovenstaande afbeelding).

Geïnspireerd door deze grafische kunst ontwikkelde Zhaawano vanaf de vroege jaren 90 een unieke smeedstijl die hij graphic overlay noemt: een combinatie van outline drawing en het gebruik van overlays.

Overlay is een smeedmethode die medio vorige eeuw is ontwikkeld door Hopi-zilversmeden uit Arizona. Zie de teksten en afbeeldingen hiernaast voor een beschrijving van deze techniek.

lake trouwringen respect

trouwringen goede rode

manidoo aadizookaan 

Grafische tekening door Native Woodland painter Brian Marion


native model unieke trouwringen bannerTrouwringen uit Amsterdam vertellen een verhaalZhaawanArt website platina trouwringen bannerTrouwringen ZhaawanArt websiteWijsheid trouwringen collectieTrouwringen graphic overlay designsZwart zirkonium trouwringen-collectieTrouwringen en trouwsieraden van ZhaawanArtTrouwringen van titanium en zirkoniumThunderbird trouwringen collectieTrouwringen uit Amsterdam vertellen een verhaalTrouwringen en vriendschapsringen van ZhaawanArtTrouwringen bannerUnieke trouwringen uit de studio van ZhaawanoTrouwringen arendsveer collectieOverlay trouwringen uit ringenlijn RespectTrouwringen studio ZhaawanArtTrouwringen Hopi overlay stijlZwart zirkonium trouwringen-collectieGelaagde trouwringen collectie van ZhaawanArtTrouwringen uit Amsterdam vertellen een verhaalTrouwringen Zhaawanart website bannerZwart zirkonium trouwringen bannerTitanium ringen