Witgouden trouwringen: 14 en 18 karaats witgoud

witgouden trouwringen

Bekijk direct onze ringenlijnen


Witgouden trouwringen, vriendschapsringen en bruidssieraden

Edelsmid Zhaawano verwerkt in zijn trouwringen, vriendschapsringen en bruidssieraden zowel 'gewoon' witgoud (dat o.a nikkel bevat) als palladiumhoudend witgoud. Aangezien de voorkeur van de meeste mensen uitgaat naar 14 karaats goud boven 18 karaats goud - wat immers veel duurder is - beperken we ons hier tot een uitleg over de eerste soort. Nikkelhoudend witgoud wordt in de regel met 'witgoud' aangeduid; palladiumhoudend witgoud noemen we 'palladiumwitgoud'.


Wat zijn de verschillen tussen witgoud en palladiumwitgoud?

De meest opvallende verschillen tussen beide soorten witgoudlegering, zijn de kleur, de hardheid en het gewicht. En de prijs, niet te vergeten.

Nikkelhoudend witgoud heeft van zichzelf een mooie warme, champagne-achtige kleur die naar geelgoud neigt; palladiumhoudend witgoud is donkerder en neigt naar grijs.

In bovenstaande afbeelding, die palladiumwitgouden trouwringen toont die zijn voorzien van een opgelegd geometrisch design van 'gewoon' witgoud, komt het kleurverschil van beide legeringen duidelijk naar voren. Juist het subtiele contrast tussen de veel lichtere en heldere, maar ook warme tint van het nikkelhoudende witgoud en het donkerder en soberder palladiumwitgoud verlenen de trouwringen een bijzonder karakter.

Overigens werkt de edelsmid, naast de hierboven genoemde soort nikkelwitgoud, sinds kort ook met een nikkelhoudende witgoudlegering die veel witter van kleur is, en veel weg heeft van de koele uitstraling van platina! Deze wittere kleur wordt verkregen door de componenten van de bijzet (hoofdzakelijk koper en nikkel) te herschikken en deze aan te vullen met andere metalen.


Welk soort witgoud is het mooiste?

Voor welk type witgoud jullie gaan kiezen bij het uitzoeken van jullie ringen, is echt een kwestie van smaak - en in zekere zin ook van het besteedbare budget. Trouwringen van het grijs-witte palladiumwitgoud worden door veel mensen als 'mannelijker' (of soms ook 'moderner' of 'modieuzer') ervaren dan ringen van 'gewoon' witgoud. Ringen van nikkelwitgoud hebben een 'helderder' en mindere 'sobere' uitstraling dan palladiumwitgoud, dat qua kleur naar titanium neigt.

Ook al neigt je smaak misschien meer naar wit (nikkel)witgoud dan naar grijs paladiumwitgoud, toch kan de laatstgenoemde legering soms verrassend functioneel (en mooi!) zijn.

Sommige trouwringen die geheel of gedeeltelijk uit palladiumwitgoud bestaan, komen beter tot hun recht dan wanneer er (een van de twee beschikbare soorten) nikkelwitgoud zou zijn gebruikt.

De hieronder afgebeelde ringenset 'Mysterie van het Leven' - uit de ringenlijn 'Wijsheid' - is hier een sprekend voorbeeld van: de grijze kleur van het palladiumwitgoud sluit prachtig aan bij het sobere en ingetogen karakter van het design.

 


Trouwringen: Mysterie van het Leven


Wat betekent het als witgouden trouwringen gerodineerd zijn?

Tot slot iets over witgouden trouwringen die (on)gerodineerd zijn. Juweliers (en sommige goudsmeden) verkopen – in tegenstelling tot edelsmid Zhaawano – hun witgouden trouwringen vaak in gerodineerde staat. Dit betekent dat er op elektrolytische wijze een microscopisch dun laagje van het witte edelmetaal rodium op de witgouden ringen is aangebracht. Het achterliggende idee is waarschijnlijk dat het publiek wit goud verwacht, en het daarom wit moet worden aangeboden.

Witgoud is echter van zichzelf een legering met een kleur die enigszins naar geelgoud neigt (in het geval van nikkelwitgoud) of naar titaniumgrijs (in het geval van palladiumwitgoud). Hoe je de kleur van de twee soorten witgoud ook zou willen beschrijven, wit is het in elk geval niet! Het rodineren van witgouden trouwringen is altijd een soort kunstgreep van juweliers geweest om de verkoop te stimuleren.

Gelukkig is het sinds enige tijd niet meer nodig om witgoud te rodineren om het een witte kleur te geven; meer en meer fabrikanten, vermoedelijk om aan een toenemende vraag vanuit de juwelierswereld te voldoen, bieden zowel nikkehoudende als palladiumhoudende legeringen aan die de gewenste witte kleur vertonen. Wat ze precies met de legering doen - dus welke nieuwe component ze aan de smelt toevoegen - om dit effect te bereiken, wordt angstvallig geheim gehouden.


Wat zijn de voor- en nadelen van gerodineerde witgouden trouwringen?

Voordelen zijn er nauwelijks te noemen. Of het moet zijn dat gerodineerde ringen dezelfde uitstraling hebben als van platina ringen. Laatstgenoemd edelmetaal, het meest prestigieuze en dure edelmetaal onder de edelmetalen, heeft namelijk een prachtige witte kleur die de kleur van rodium (dat tot de platina-groep behoort!) benadert.

Uiteraard zijn op de juweliersmarkt witgouden ringen die een rodiumbehandeliing hebben ondergaan, vele malen goedkoper dan ringen van platina: maar liefst twee tot drie keer goedkoper zelfs.

Het grote nadeel van gerodineerde witgouden trouwringen is, dat het laagje rodium tijdens het dragen vroeg of laat gaat slijten. Dit is een proces dat onherroepelijk is. Menigeen komt er na verloop van tijd achter dat door de witte toplaag heen ‘gele’ of ‘grijze’ vlekken in de trouwring verschijnen: de natuurlijke kleur van de witgoudlegering.

Ook als de maat van trouwringen moet worden veranderd of wanneer er om andere redenen aan de ringen moet worden gesoldeerd, gaat het gerodineerde toplaagje er onherroepelijk vanaf en krijgen de bezitters – niet zelden tot hun verbijstering – een ring terug die ze niet terug herkennen. Op zich kan een witgouden trouwring waar de toplaag vanaf is gesleten weer in de oude, gerodineerde staat teruggebracht worden, maar dit is relatief kostbaar en het probleem van slijtage zal zich blijven voordoen.


Eerlijkheid duurt het langst

Deze problemen komen bij ZhaawanArt niet voor omdat de edelsmid zijn trouwringen en vriendschapsringen uitsluitend in ongerodineerde staat aanbiedt. ZhaawanArt-ringen van witgoud bezitten daarom een eerlijke, warme kleur - of juist een koele witte kleur - of, in het geval van palladiumwitgouden ringen, een mooie grijze kleur met een exclusieve uitstraling.

En zo komt Zhaawano´s favoriete motto 'eerlijk duurt het langst' óók tot uiting in zijn witgouden trouwringen.

Bekijk direct onze ringenlijnen

Terug naar het begin van de pagina

ZhaawanArt trouwringen & sieraden

Margrietstraat 5a
6541EZ GROESBEEK (GD)

Voor het bezichtigen van trouwringen:. 
Uitsluitend op afspraak!

Kamer van Koophandel:
La Mesa Verde 02057482

Contact:
Mob. (0031) (0)6-83679919 (Nederland)

email-adres

Google maps
 

SOCIAL MEDIA & BLOGS:

Facebook
Twitter
Blog 1
Blog 2
Blog 3
Blog 4

Volg ZhaawanArt trouwringen nu ook via sociale media:

Zhaawano's Engelstalige facebook pagina toont een overzicht van trouwsieradenDe edelsmid twittert geregeld over zijn nieuwste trouwringen ontwerpen!Blogspot behandelt de diverse thema's achter Zhaawano's trouwringen designs

Klik hier voor ons AVG-Privacy Statement 

Trouwringen van palladiumhoudend witgoud

De kleur van palladiumwitgoud

Trouwringen van 14 karaats nikkelwitgoud

De kleur van nikkelwitgoud


Welke legeringen gebruikt de edelsmid voor zijn witgouden trouwringen?

Edelsmid Zhaawano gebruikt voor zijn trouwringen zes verschillende legeringen van witgoud:


N.B. Het gebruikte nikkelhoudende witgoud is een anti-allergene, nikkelarme legering, d.w.z.: het bezit slechts een minieme hoeveelheid nikkel.

N.B. Het gebruikte nikkelhoudende witgoud is een anti-allergene, nikkelarme legering, d.w.z.: het bezit slechts een minieme hoeveelheid nikkel.

De koele kleur van nikkelhoudend witgoud


Voordelen en nadelen van witgoud en palladiumwitgoud

Witgoud, dat een legering is van puur goud en nikkel, heeft - afhankelijk van de voor de legering gebruikte componenten en de precieze samenstelling en verhouding van deze componenten, - of een warme tint, of een koele tint. Palladiumwitgoud, dat een legering is van puur goud en het platinametaal palladium, heeft een grijzere tint dan beide nikkelhoudende legeringen. Een voordeel van beide soorten (nikkel)witgoud ten opzichte van palladiumwitgoud is dat het aanmerkelijk harder is, dus ook slijtvaster. Aan de andere kant is nikkelwitgoud brosser en minder 'rekbaar' dan het edeler palladiumwitgoud; dit maakt de laatste soort sterker en dus ook duurzamer dan eerstgenoemde legering. Palladiumwitgoud heeft een veel hoger soortelijk gewicht dan nikkelwitgoud; de trouwringen worden hier dus zwaarder door. De prijs maakt ook groot verschil: de ringen die de edelsmid van palladiumwitgoud maakt, zijn aanmerkelijk prijziger dan (nikkel)witgouden ringen van vergelijkbare vorm en maten.


Zijn witgouden trouwringen met een nikkel-bijzet schadelijk voor de gezondheid?

Trouwringen van nikkelwitgoud - de naam zegt het al - bevatten inderdaad nikkel, dat op zich schadelijk is voor de gezondheid. Gelukkig is het nikkelgehalte van de witgouden trouwringen die in Europa verhandeld mogen worden extreem laag, en voldoet het ruim aan de door de EU opgestelde regelgeving.

Alleen als de edelsmid van een klant hoort dat hij of zij een extreme nikkelallergie heeft, raadt hij aan om voor palladiumwitgoud te kiezen of eventueel voor een platina - of - het aan platina verwante - palladiumlegering. Alle drie edelmetaallegeringen zijn hypoallergeen, dus gegarandeerd onschadelijk voor de gezondheid.


native model unieke trouwringen bannerTrouwringen uit Amsterdam vertellen een verhaalZhaawanArt website platina trouwringen bannerTrouwringen ZhaawanArt websiteWijsheid trouwringen collectieTrouwringen graphic overlay designsZwart zirkonium trouwringen-collectieTrouwringen en trouwsieraden van ZhaawanArtTrouwringen van titanium en zirkoniumThunderbird trouwringen collectieTrouwringen uit Amsterdam vertellen een verhaalTrouwringen en vriendschapsringen van ZhaawanArtTrouwringen bannerUnieke trouwringen uit de studio van ZhaawanoTrouwringen arendsveer collectieOverlay trouwringen uit ringenlijn RespectTrouwringen studio ZhaawanArtTrouwringen Hopi overlay stijlZwart zirkonium trouwringen-collectieGelaagde trouwringen collectie van ZhaawanArtTrouwringen uit Amsterdam vertellen een verhaalTrouwringen Zhaawanart website bannerZwart zirkonium trouwringen bannerTitanium ringen