Profiel van edelsmid Zhaawano Giizhik

Tammo Geertsema a.k.a. Zhaawano Giizhik, Amerikaans goudsmid in GroningenAmerikaanse edelsmid in Amsterdam en Groesbeek

Edelsmid, kunstenaar en ontwerper van trouwringen Zhaawano Giizhik is een Amerikaan geboren in North Carolina, met wortels in Sault Ste. Marie, Michigan. Ook heeft hij gewoond in Houston, Texas, in Saskatchwan, en in Tel Aviv. Zhaawano woont en werkt inmiddels al weer jaren in Nederland, waar hij het grootste deel van zijn jeugd doorbracht. Zijn huidige thuisbasis is een sfeervol atelier in Amsterdam, waar hij in november 2015 neerstreek na 18 jaar een atelier in een dorp in het hart van het Hoogeland van Groningen gehad te hebben, aan de kust van de Waddenzee. Dit atelier is gevestigd in een ruim souterrain in het oostelijk havengebied van Amsterdam, aan de noordelijke kade van het KNSM-eiland, prachtig gelegen in het IJ. Sinds januari 2023 is daar nog een locatie bijgekomen: een werkplaats in de bos- en hevelrijke omgeving van Groesbeek (omgeving Nijmegen), waar hij zijn trouwringencollectie permanent exposeert.

'This is where it's all happening'. De edelsmid voor zijn werkbank


Indiaanse wortels

De edelsmid heeft een gedeeltelijk Native American achtergrond. Hij behoort tot de waabizhezhi doodem (totemclan van de marter) van de Sault Ste. Marie Tribe of Chippewa Indians uit de Amerikaanse staat Michigan. Deze 'indiaanse' afkomst vormt een nimmer opdrogende inspiratiebron bij het ontwerpen van zijn sieraden - voor wat betreft de thema's en de symboliek die hij erin verwerkt, maar ook wat betreft de vormgeving, die duidelijk 'indiaanse' stijlinvloeden vertoont. Hij vertoeft dan ook geregeld in de VS (Michigan) en in Canada (Ontario, Manitoba en Saskatchewan) om inspiratie op te doen in het land van zijn voorouders en om aan ceremoniën deel te nemen.

Zhaawano maakt als kunstenaar/edelsmid nadrukkelijk deel uit van de traditie van de New Woodland School of Art, een indiaanse kunststroming die zijn wortels heeft in Ontario, Canada. Zhaawano heeft een speciale passie ontwikkeld voor het verweven van deze tradities met eigentijdse trouwring-ontwerpen, wat tot een stijlrepertoire heeft geleid dat een unieke plaats inneemt in het huidige sieraadaanbod in Nederland en België.


'De edelsmeedkunst van Schildpadeiland', reeks artikelen geschreven door trouwringen ontweper Zhaawano Giizhik. Country Life Magazine, 2006

Zhaawano schrijft sporadisch artikelen in magazines over de indiaanse smeedkunst. Omslag Country Life Magazine


Een bijzondere smeedmethode...

'Life Is A Dance', gelaagde trouwringen uit de collectie van de edelsmid - ringenlijn Wijsheid De smeedtechniek waarmee Zhaawano een stijlrepertoire heeft opgebouwd dat uniek is in de hedendaagse sieradenwereld, is afkomstig van de Hopi-zilversmeden uit Arizona

De laatste jaren maakt edelsmid Zhaawano bij het ontwerpen van zijn trouwringen en vriendschapsringen steeds meer gebruik van overlay, een speciale smeedtechniek die hij van de Hopi-edelsmeden uit Arizona heeft geleerd - het construeren van sieraden en trouwringen uit twee lagen van edelmetaal - , en die hij vervolgens dóórontwikkelde tot de graphic overlay style: een mix van de overlay-methode en een uitgesproken, grafische lijnvoering, die typerend is geworden voor de ZhaawanArt-stijl.

Trouwringen getuigend van een originele stijlopvatting

Dankzij zijn voorkeur voor minimalistisch design en het gebruik van expressieve, vloeiende contourlijnen, die hij met behulp van zijn eigen versie van de overlay-methode in gelaagde, strakke vormen inkadert en vervolgens een moderne exclusiviteit verleent door voor verrassende kleurencombinaties van goud en zilver te kiezen, weet de edelsmid zijn trouwringen een uniek karakter mee te geven.


... gekoppeld aan een originele stijlopvatting

Deze originele benadering - een gelaagde opbouw en een subtiele toepassing van diverse goudkleurcombinaties in trouwringen - levert creaties op met een bijzondere zeggingskracht. Zo zijn alle ringenlijnen voorzien van een tot de verbeelding sprekende, symbolische diepgang en een werkelijk onverwisselbare exclusiviteit. Het resultaat is een constante bron van originele trouwringen die alleen maar afkomstig kunnen zijn uit zijn ateliers in Amsterdam en Groesbeek!


 

ZhaawanArt trouwringen & sieraden

Margrietstraat 5a
6541EZ GROESBEEK (GD)

Voor het bezichtigen van trouwringen:. 
Uitsluitend op afspraak!

Kamer van Koophandel:
La Mesa Verde 02057482

Contact:
Mob. (0031) (0)6-83679919 (Nederland)

email-adres

Google maps
 

SOCIAL MEDIA & BLOGS:

Facebook
Twitter
Blog 1
Blog 2
Blog 3
Blog 4

Volg ZhaawanArt trouwringen nu ook via sociale media:

Zhaawano's Engelstalige facebook pagina toont een overzicht van trouwsieradenDe edelsmid twittert geregeld over zijn nieuwste trouwringen ontwerpen!Blogspot behandelt de diverse thema's achter Zhaawano's trouwringen designs

Klik hier voor ons AVG-Privacy Statement 

Bekijk direct onze ringenlijnen

De ontwerper vijlt een trouwring in wording strak aan zijn werkbank

Volg Zhaawano op twitter!

De trouwringen-smid communiceert ook via Twitter


Aanvullende informatie:

Interview met Edelmetaal (interview met het maandblad van de Federatie Goud en Zilver)

Naam van de edelsmid (pdf)


Edelsmid in zijn atelier in een eeuwenoude wierdedorp in Noord-Groningen


Trouwringen-smid Zhaawano Giizhik profielfoto


De edelsmid en zijn naam

Zhaawano Giizhik is niet de geboortenaam van de edelsmid! Het is een traditionele 'spirit'-naam die hij in 1982 ontving in zijn geboorteland, de Verenigde Staten. De naam wordt uitgesproken als ZJAA-wa-no-GIE-zjik, met de G van 'Goal', de dubbele a als een langerekte auw-klank en de dubbele i als een een langgerekte ie-klank.

Volgens de indiaanse traditie bestaan namen uit meerdere betekenislagen die zin en een doel geven aan de dragers ervan; een naam functioneert als het ware als een moreel kompas. Zo maakt zijn naam Zhaawano bewust van zijn identiteit als kunstenaar en ambachtsman en herinnert hem aan de rol die hij als mens in zijn leven te vervullen heeft.

Zhaawano (ook wel geschreven als Jaawano; de merknaam ZHAAWANART die de edelsmid voor zijn gehele sieraden-oeuvre door de jaren heen gebruikt, is hiervan afgeleid) komt uit de taal van de Ojibwe Anishinaabeg en betekent 'zuidelijk' of 'in het zuiden.'

Giizhik (ook wel geschreven als Giijik of Geshick) is afkomstig uit dezelfde taal en betekent 'witte cederconifeer' (‘northern white cedar’ of levensboom); in enigszins gewijzigde vorm (Giizhig of Giijig of Geshig) betekent het 'lucht', of 'hemel'.

Lees hier meer over de herkomst en betekenis van Zhaawano's naam - en indiaanse namen in het algemeen - , geschreven door de trouwringen-smid zelf (pdf-document).

Marter, symbool van de totemclan van de edelsmid

Getuigenis van een marter

Trouwringen-ontwerper Zhaawano behoort tot de waabizhezhi doodem oftewel marterclan, die zijn wortels heeft in Baawiting (het huidige Sault Ste. Marie), bij de stroom-versnellingen op het noordelijk schiereiland van Michigan. Waabizhezhi wordt uitgesproken als: waab-ih-zjesj-ZJIEH. Marter staat bekend als een outsider die buiten de cirkel staat van de krijgers die de meeste aandacht trekken: de beer, de wolf en de lynx, en vanuit die positie naar binnen kijkt.

Marters komen op voor degenen die zich inzetten voor culturele en educatieve waarden en het voortbestaan van de taal, de wetenschap en de kunst van het volk.

Marters, kortom, zijn krijgers die niet strijden voor bezit en status quo maar voor ideeën en idealen. Dat is wat marters doen.

Trouwringen van een onverwisselbare kwaliteit gemaakt door de edelsmid


Trouwringensmid als specialisme

Zhaawano Giizhik beoefent het beroep van edelsmid, met als specialisme het ontwerpen en vervaardigen van trouwringen en vriendschapsringen.

Voor dit specialisme, trouwringen smeden, heeft hij de term 'trouwringen-smid' bedacht. Het is misschien niet het meest fraaie woord dat de Nederlandse taal heeft voortgebracht, maar het dekt de lading wel.


native model unieke trouwringen bannerTrouwringen uit Amsterdam vertellen een verhaalZhaawanArt website platina trouwringen bannerTrouwringen ZhaawanArt websiteWijsheid trouwringen collectieTrouwringen graphic overlay designsZwart zirkonium trouwringen-collectieTrouwringen en trouwsieraden van ZhaawanArtTrouwringen van titanium en zirkoniumThunderbird trouwringen collectieTrouwringen uit Amsterdam vertellen een verhaalTrouwringen en vriendschapsringen van ZhaawanArtTrouwringen bannerUnieke trouwringen uit de studio van ZhaawanoTrouwringen arendsveer collectieOverlay trouwringen uit ringenlijn RespectTrouwringen studio ZhaawanArtTrouwringen Hopi overlay stijlZwart zirkonium trouwringen-collectieGelaagde trouwringen collectie van ZhaawanArtTrouwringen uit Amsterdam vertellen een verhaalTrouwringen Zhaawanart website bannerZwart zirkonium trouwringen bannerTitanium ringen