Waarom gebruikt edelsmid Zhaawano gerecycled, eko-vriendelijk goud (Ecogold of Eko-goud) voor zijn trouwringen?


                Trouwringen handgesmeed met eerlijk goud

Bekijk direct onze ringenlijnen


Eerlijk als goud

Het begrip 'eerlijk als goud' krijgt in de context van deze trouwringen-website een actuele betekenis. Goed goud, eerlijk goud, fairtrade goud, fairmined goud, groen goud en goed goud zijn begrippen die onder de hoofdnoemer "duurzaam goud" vallen. Maar er is eveneens een goed - en betaalbaarder - alternatief voor handen, "Eco gold" of "Eko-goud" geheten. Nieuwsgierig? Lees dan verder.


De triple-P approach van ZhaawanArt

Trouwringen-specialist Zhaawano Giizhik is voorstander van een vorm van ondernemen die in de Angelsaksische wereld bekend staat als de triple-P approach. In de context van de sieradenmarkt komt deze benadering neer op


Trouwringen van goed goud

Deze triple-P vertaalt zich in het geval van trouwringen-ontwerper Zhaawano in een streven naar werken met verantwoord gewonnen, goed goud oftewel eerlijk goud; ook wel groen goud genoemd, naar het Spaanse oro verde. Het overgrote deel van dit duurzaam geproduceerde edelmetaal (goud en platina) wordt in mijnen in Columbia en Peru gewonnen. Dit gebeurt op een ecologische wijze waarbij water, land en alle organismen die ermee verband houden - inclusief de arbeiders en hun families - gevrijwaard blijven van giftige stoffen zoals kwik. Op termijn wil Zhaawano ook eerlijk gewonnen en verhandeld zilver en platina en edelstenen in zijn trouwringen verwerken. (Inmiddels zijn de bloeddiamanten uit Afrika gelukkig taboe op de edelstenenmarkt.)


Weerbarstige praktijk

Sinds 2006 hebben Solidaridad en de Alliance for Responsible Mining en mijnbouworganisaties in Ghana, Bolivia, Colombia en Peru de handen ineen geslagen teneinde de werkomstandigheden in de goudmijnen te verbeteren. Daar is de Fairtrade-Fairmined-standaard (FT-FM goud) uit voortgekomen. Mijnbouwers die hun goud winnen op een wijze die minder schadelijk is voor de natuur en de gezondheid van de mijnbouwer, mogen het Fairtrade-Fairmined-keurmerk voeren. Zij krijgen 10 procent meer dan de marktwaarde voor het goud dat ze leveren.

Helaas is de praktijk in Nederland en België nog altijd weerbarstig; voor goudsmeden en juweliers zijn de mogelijkheden om aan verantwoord gewonnen, dus fairtrade en fairmined, edelmetalen te komen, vooralsnog zeer gering. Enerzijds ligt dit aan de beperkte mogelijkheden aan aanbodszijde, anderzijds blijkt er in Nederland en België vanuit de markt zelf nog niet veel animo te bestaan voor duurzaam edelmetaal. Dat dit niet terecht is, blijkt wel uit het aantal kritische vragen dat Zhaawano recentelijk van klanten krijgt over de herkomst van het goud en platina in hun trouwringen. De kwestie leeft dus wel degelijk bij consumenten. De grote vraag is: wanneer wordt de markt eindelijk wakker?


Ecogold oftewel gerecycled goud, een uitstekend alternatief voor groen goud 

Zhaawano doet intussen zijn best alvast een voorschot op de nieuwste ontwikkelingen te nemen door langs diverse kleine kanalen Fairtrade & Fairmined goud en platina te verwerven als grondstof voor zijn trouwringen. Helaas is hij voor zijn trouwringen - mede om redenen van prijstechnische aard - vooralsnog afhankelijk van het edelmetaal dat door de grote goudproducenten in Nederland wordt aangeboden. Eén troost. Het in Zhaawano's trouwringen gebruikte edelmetaal dat hij nog altijd via de grote producenten in Nederland betrekt, is gegarandeerd voor de volle 100%  afkomstig uit recycling. Het gaat dus niet om recent gedolven goud en platina waarvan de afkomst onzeker is maar om ethisch verantwoord, eko-vriendelijk edelmetaal  waar niet de met mijnbouw geassoicieerde menselijke- en milieutechnische nadelen aan kleven. Het gebruik van Ecogold zorgt er dus voor dat in elk geval de twee laatste P's van de Triple-P (People en Planet) niet opnieuw belast hoeven te worden!


Doelstelling

Sinds 11 februari 2011 leek er schot te komen in het streven naar een internationale standaard voor "duurzame winning" die eerlijke mijnbouw op grote schaal mogelijk maakt, en, in het verlengde daarvan, een Fairtrade-label in Nederland. De internationale fairtrade- organisaties streven ernaar om over pakweg 10 jaar 5% van de markt voor gouden en platina sieraden in handen te hebben; het gaat dan om in totaal 15 ton duurzaam gewonnen goud op jaarbasis. In Nederland is deze doelstelling inmiddels achterhaald; het oorsponkelijke idealisme van Max Havelaar bleek niet lang levensvatbaar te zijn... 


Het laatste nieuws

Max Havelaar Nederland heeft aangegeven Fairtrade goud en zilver vanaf 2020 niet langer in het portfolio te willen handhaven wegens "te weinig draagvlak". Deze beslissing heeft grote gevolgen voor de geëngageerde bedrijven op Nederlandse Markt met een  Fairtrade-Fairmined-keurmerk en die hun productieproces op Fairtrade goud hebben afgestemd. Gelukkig blijft Unieke Trouwringen Eko-goud, oftewel gerecycled goud (alsmede gerecycled zilver en platina), gewoon gebruiken voor zijn sieraden en trouwringen. Voor de kritische, geëngageerde consument is dit goed nieuws.

- Wordt vervolgd...

Terug naar het begin van de pagina

ZhaawanArt trouwringen & sieraden uit Amsterdam

Voor het bezichtigen van trouwringen: omgeving NIJMEGEN. 
Uitsluitend op afspraak!

Kamer van Koophandel:
La Mesa Verde 02057482

Contact:
Mob. (0031) (0)6-83679919 (Nederland)

email-adres

Google maps 1
Google maps 2
Google maps 3

SOCIAL MEDIA & BLOGS:

Facebook
Twitter
Blog 1
Blog 2
Blog 3
Blog 4

Volg ZhaawanArt trouwringen nu ook via sociale media:

Zhaawano's Engelstalige facebook pagina toont een overzicht van trouwsieradenDe edelsmid twittert geregeld over zijn nieuwste trouwringen ontwerpen!Blogspot behandelt de diverse thema's achter Zhaawano's trouwringen designs

Klik hier voor ons AVG-Privacy Statement 

Trends!


jacques moyne indians collect gold from streams from brevis narratio


Onze trouwringen zijn uitsluitend gemaakt van gerecycled goud afkomstig van Drijfhout

Op Weg naar Goed Goud promo-video

Faitrade en fairmined goud logo

Triple p-mikinaak

Mikinaak de bijtschildpad staat symbool voor de triple P-benadering van trouwringen-designer Zhaawano

De schildpad vertegenwoordigt Moeder Aarde

Worden jullie trouwringen van groen goud gemaakt? Of wordt er ethisch en milieutechnisch verantwoord Ecogold in jullie ringen verwerkt?

Willen jullie graag weten of de trouwringen die jullie op het oog hebben uit eerlijk goud bestaan? Aarzel niet en vraag de edelsmid ernaar!

Bel met (0031) (0)6-83679919 of stel je vraag in het contactformulier .

Deze trouwringen bestaan uit gerecycled goud

Het fairtrade fairmined goudlabel dat binnenkort in trouwringen wordt geslagen

Trouwringen gemaakt van groen goud

native model unieke trouwringen bannerTrouwringen uit Amsterdam vertellen een verhaalZhaawanArt website platina trouwringen bannerTrouwringen ZhaawanArt websiteWijsheid trouwringen collectieTrouwringen graphic overlay designsZwart zirkonium trouwringen-collectieTrouwringen en trouwsieraden van ZhaawanArtTrouwringen van titanium en zirkoniumThunderbird trouwringen collectieTrouwringen uit Amsterdam vertellen een verhaalTrouwringen en vriendschapsringen van ZhaawanArtTrouwringen bannerUnieke trouwringen uit de studio van ZhaawanoTrouwringen arendsveer collectieOverlay trouwringen uit ringenlijn RespectTrouwringen studio ZhaawanArtTrouwringen Hopi overlay stijlZwart zirkonium trouwringen-collectieGelaagde trouwringen collectie van ZhaawanArtTrouwringen uit Amsterdam vertellen een verhaalTrouwringen Zhaawanart website bannerZwart zirkonium trouwringen bannerTitanium ringen